S stadig mod omstridt forsøg med sygemeldte

SYGE-FORSØG: Selv om knap halvdelen af de ledige siger god for et kontroversielt forsøg med sygemeldte, er Socialdemokraterne stadig modstander. De Radikale fastholder omvendt opbakningen.
Anders Heissel

Knap halvdelen af de personer, der i år deltog i et forsøg med en tidlig aktiv indsats for sygemeldte, var positive over for jobcentrenes indsats.

Forsøget "Aktive - hurtigere tilbage" blev sat i gang i januar i år, men havde en hård fødsel, fordi oppositionen rejste tvivl om, hvorvidt forsøget var ulovligt, fordi de sygemeldte blev trukket i dagpengene, hvis ikke de mødte op til forsøget.

Men siden har omkring 2.350 sygemeldte og 16 jobcentre over hele landet deltaget til og med september i år, og 46 procent af deltagerne synes, at kommunens indsats var god eller meget god. Og det er faktisk en stigning i forhold til, da forsøget gik i gang, hvor 35 procent var positivt indstillede.

Skubbet - ikke hjulpet i arbejde
Lennart Damsbo-Andersen, medlem af Folketingets arbejdsmarkedsudvalg for Socialdemokraterne er dog stadig modstander af forsøget.

Fakta
Fakta om forsøget:
"Aktive - hurtigere tilbage" var et forsøg med at give aktive tilbud til sygemeldte. Det aktive tilbud består af ugentlige samtaler og aktive tilbud og/eller forebyggende og afklarende tilbud som eksempelvis fysisk træning, kostvejledning og psykologhjælp.

Der blev dog rejst tvivl om forsøgets lovlighed, da flere eksperter vurderede, at forsøget ulovligt i forhold til dansk lov og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, fordi de sygemeldte fik frataget dagpengene, hvis ikke de mødte til forsøget.

"Jeg tror, at mange mennesker gerne vil sættes i gang og gerne vil have et lille skub til at komme i gang. Og jeg er heller ikke imod, at vi skal have syge tilbage på arbejdsmarkedet, men min modstand er dels mod lovligheden, dels mod at kommunernes incitament til at få dem i arbejde betyder, at de bliver skubbet i arbejde og ikke hjulpet i arbejde. Kommunerne tager en bunke og sender dem i arbejde, men gør det ikke individuelt, og det forbehold er ikke fjernet fra forsøget," siger Lennart Damsbo- Andersen.

Han mener ikke, at lovligheden er afklaret endnu, selv om Kammeradvokaten tidligere på året godkendte forsøget.

Min modstand er dels mod lovligheden, dels mod at kommunernes incitament til at få dem i arbejde betyder, at de bliver skubbet i arbejde og ikke hjulpet i arbejde.

Lennart Damsbo-Andersen
Medlem af arbejdsmarkedsudvalget for Socialdemokraterne

Kræver tilvending
De Radikale stod sammen med regeringen og Dansk Folkeparti bag forsøget, og Morten Østergaard, arbejdsmarkedsordfører for De Radikale, er glad for, at forsøget afføder så stor tilfredshed.

"Jeg håber dog, at man når frem til, at tilfredsheden bliver større end 46 procent. Jeg tror dog, at det handler om et kulturskifte for de sygemeldte. Det kan godt være, at det kræver noget tilvending med dette fokus på arbejde og hurtigere tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Men hvis resultatet er arbejde i stedet for lange sygemeldinger, er det godt for dem og for godt for samfundet," siger Morten Østergaard.

"Vi ved endnu ikke, om forsøget har haft nogen effekt, så jeg er ikke klar til at fælde dom over forsøget, ud over at der efterhånden er meget godt belæg for, at der skal være en tæt kontakt med de sygemeldte og at man fastholder et arbejdsmarkedsperskeptiv for de sygemeldte og ikke en kun et sygdomsperspektiv," siger han.

Denne evaluering har kun målt tilfredsheden, mens en anden evaluering i starten af 2010 skal måle, om forsøget også havde en effekt i forhold til at at få sygemeldte tilbage i job.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lennart Damsbo-Andersen

Fhv. MF (S), fhv. formand, Produktionsskoleforeningen
tømrer (Ewald Andersen. 1980)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00