Salg af anabolske steroider skal straffes hårdere

29/12-04: Peter Skaarup (DF) opfordrer ministeren til at tage initiativ til en lovændring, så straffen for salg af anabolske steroider og lignende præstationsfremmende og dybt skadelige stoffer sidestilles med straffen for salg af narkotika.
Dokumentation
Spørger: Peter Skaarup (DF)

Spørgsmål: Vil ministeren tage initiativ til en lovændring, så straffen for salg af anabolske steroider og lignende præstationsfremmende og dybt skadelige stoffer sidestilles med straffen for salg af narkotika, og vil ministeren i samarbejde med kulturministeren tage initiativ til en øget dopingkontrol i de danske motionscentre?

Begrundelse: Det er ved flere lejligheder fremgået, at ikke mindre end 20 pct. af dopingprøverne taget i år i de danske motionscentre, som har accepteret ordningen med dopingkontrol, har været positive.

Det afslører en alarmerende udvikling, hvor stadigt flere unge må antages i fremtiden at få store helbredsskader. Til sammenligning var kun 1 pct. af dopingprøverne fra professionelle sportsudøvere positive. Spørgeren finder på baggrund af situationen i motionscentrene, at det er nødvendigt at gribe hårdt ind over for salg og brug af anabolske steroider og lignende stoffer.

Mange unge mennesker er ikke klar over eller i det mindste ikke fuldt bevidste om, hvor skadeligt anvendelsen er og bliver lokket til at købe dopingmidler af mere erfarne brugere i træningscentrene, ligesom de rådgives dertil på diverse hjemmesider.

Da effekten af anabolske steroider og andre præstationsfremmende stoffer kan være mindst lige så skadelig som af narkotiske stoffer, finder spørgeren det rimeligt, at strafferammerne for salg af dopingmidler sidestilles med salg af narkotika. Spørgeren ønsker ministerens kommentarer til dette. Samtidig er det naturligvis afgørende, at der kommer en øget kontrol af motionsudøverne i træningscentrene – bl.a. for at få mere fokus på problemet – og spørgeren vil her opfordre justits- og kulturministrene til i fællesskab at øge indsatsen på området.

Spørgsmål: Er ministeren opmærksom på, at der foregår en omfattende indsmugling af anabolske steroider og lignende præstationsfremmende og dybt skadelige stoffer fra bl.a. Tyrkiet og Grækenland, og vil ministeren tage initiativ til en forbedret kontrol med denne indsmugling?

Begrundelse: Der henvises til begrundelsen for spørgsmål nr. S 1621.


0:000:00