Debat

Udvalgsformand og læge: Dimensioneringsplan skal sikre flere uddannelsesstillinger i psykiatrien

Behovet for behandling i psykiatrien stiger. Derfor skal Sundhedsstyrelsen prioritere flere uddannelsesstillinger landet over, når de kigger på den dimensioneringsplan for speciallæger, der tidligere på året blev skrottet efter massiv kritik, skriver Jacob Isøe Klærke (SF).

Et øget behandlingsbehov kræver flere speciallæger i psykiatrien, skriver Jacob Isøe Klærke (SF). 
Et øget behandlingsbehov kræver flere speciallæger i psykiatrien, skriver Jacob Isøe Klærke (SF). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg befinder mig i begge ender af psykiatriens organisationsdiagram. Som formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midt er jeg en del af den øverste politiske ledelse. Som reservelæge står jeg på gulvet og møder patienter, pårørende og kolleger hver dag.

Uanset hvilken kasket jeg tager på, er der brug for at skrue op for uddannelsen af både voksenpsykiatere og børne- og ungdomspsykiatere.

I øjeblikket er Sundhedsstyrelsen ved at tage et nyt kig på den såkaldte dimensioneringsplan for uddannelsen af speciallæger. Det første udkast er trukket tilbage efter kritik. I den nye version håber og forventer jeg at se flere uddannelsesstillinger i både voksenpsykiatri og børne- og ungdomspsykiatri. Gerne med særligt fokus på de regioner, der har den største lægemangel.

Skal vi kunne give en god og fagligt rigtig behandling, har vi stor brug for flere speciallæger.

Jacob Isøe Klærke (SF)
Regionsrådsmedlem, formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midt, læge

Vi har nemlig brug for lægerne i psykiatrien. Behovet for behandling i psykiatrien har været voksende igennem mange år. Både i voksenpsykiatrien og i børne- og ungdomspsykiatrien er der mange flere patienter i dag end for ti år siden. Skal vi kunne give en god og fagligt rigtig behandling, har vi stor brug for flere speciallæger.

Flere unge søger psykiatrien, men speciallægerne mangler
I øjeblikket mangler der bare i Region Midt 44 psykiatere og børne- og ungdomspsykiatere i hospitalspsykiatrien. En undersøgelse fra Lægeforeningen fra 2017 viste, at der dengang manglede omkring 90 speciallæger i voksenpsykiatri på tværs af regionerne.

Dertil kommer behovet for praktiserende psykiatere og flere psykiatere i for eksempel den kommunale misbrugsbehandling og til at understøtte specialiserede sociale tilbud. I dag er ventetiden hos privatpraktiserende psykiatere mange steder over ét år. Skal ventetiden ned, har vi også her brug for flere psykiatere.

Når vi har så hårdt brug for flere speciallæger i psykiatrien, så skal vi selvfølgelig sikre, at der er nok uddannelsesstillinger til alle.

Jacob Isøe Klærke (SF)
Regionsrådsmedlem, formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midt, læge

Vi ser heldigvis tendenser på, at flere unge læger søger psykiatrien. Jeg er selv i gang med speciallægeuddannelsen i børne- og ungdomspsykiatri som del af et af de største hold i mange år.

Når vi har så hårdt brug for flere speciallæger i psykiatrien, så skal vi selvfølgelig sikre, at der er nok uddannelsesstillinger til alle. Dansk Psykiatrisk Selskab foreslår at øge antallet af uddannelsesstillinger til 80-85 om året i voksenpsykiatrien. Mens Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab foreslår at pladserne for kommende børne- og ungdomspsykiatere øges fra 24 til 36 om året.

Jeg bakker fuldt op om de to forslag og håber, Sundhedsstyrelsen vil gøre det samme. Uanset fra hvilket perspektiv er der nemlig brug for at uddanne flere speciallæger til psykiatrien.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00