S+R: Fødevarekontrollen svækkes for 35 mio. kr.

Folketingets Fødevareudvalg har kaldt forbrugerminister Henriette Kjær (K) i åbent samråd. Udvalget frygter besparelser på fødevarekontrollen for over 35 mio. kr. på næste års finanslov. Radikale kalder det årets blufnummer i finansloven.
Lars Igum Rasmussen

Det er stærkt kritisabelt og hyklerisk, når regeringen siger, at den vil styrke fødevaresikkerheden og så beskære fødevarekontrollen. Det er året blufnummer i finansloven efter min mening

Martin Lidegaard
Fødevareordfører for De Radikale
Fakta
Samrådsspørgsmål fra Folketingets Fødevareudvalg til Henriette Kjær:

  • Ministeren bedes redegøre for, hvroledes fødevarekontrollen kan opretholde kvaliteten i sine tilsyn, når antallet af tilsyn opretholdes for stadig færre midler?

  • Vil ministeren oplyse, hvilke parametre, der f.eks. i dag indgår i et tilsyn med en detailhandel, en restaurant og en slagterforretning sammenholdt med tilsvarende tilsyn i 2001? Og hvilke parametre skal udgå i 2005, når der skal løbes endnu stærkere i fødevarekontrollen?

  • Noget af effektivitetsforøgelsen kan muligvis henføres til øget egenkontrol. Ministeren bedes derfor redegøre for udviklingen i antal af virksomheder med egenkontrolsystemer fra 2001 og til i dag samt orientere om, hvorledes tilsynene fungerer i forhold til disse virksomheder.

    Hvad er Fødevarekontrol
    Dansk fødevarelovgivning bygger på det princip, at en virksomhed selv har ansvaret for at sikre, at de fødevarer, den producerer eller sælger, er i orden. Det princip kaldes egenkontrol. Virksomhederne udarbejder egenkontrolprogrammer, der skal sikre, at fødevarerne ikke udgør nogen sundhedsrisiko og at produktion og håndtering lever op til reglerne.

    Fødevaredirektoratets opgave er at kontrollere, at virksomhederne har styr på deres egenkontrol og i øvrigt at føre tilsyn med virksomhederne gennem stikprøvekontroller. Samtidig udpeger Fødevaremyndighederne særlige indsatsområder, som kontrolleres i større regionale og landsdækkende kontrolkampagner.


  • Kilde: Folketinget og Fødevaredirektoratet
    Fødevarekontrollen over det ganske land svækkes betydeligt til næste år.

    Sådan læser både Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre regeringens finanslov for 2005. For begge partier er nemlig stærkt utilfredse med det, som de kalder besparelser på fødevarekontrollen.

    På finansloven for 2005 er der til Fødevaredirektoratet - der står for fødevarekontrollen - blandt andet afsat 669,1 mio. kr. til budgetposten "Kontrol og tilsyn".

    Det er mere end 35 mio. kr. mindre end i år.

    0:000:00