Debat

Sunde arbejdspladser giver sunde borgere

DEBAT: Tilbud om sund mad, motion og rygestop på jobbet er vejen frem, hvis man vil have en sundere befolkning, skriver dagens debattør, Karen Stæhr.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Stæhr,
Formand for Social- og sundhedssektoren, FOA.

Skal vi have et velfungerende og produktivt samfund i fremtiden og have folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, så er sunde borgere helt afgørende.

Men store dele af befolkningen er ikke så sunde, som de kunne være. Undersøgelser viser, at særligt de kortere uddannede og ufaglærte halter bagefter. De lever kortere, har færre gode leveår, ryger mere og er oftere overvægtige. Og de har større sandsynlighed for at dø af de store folkesygdomme som kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Når pizzaen er den nemme løsning
At leve sundt er vores eget ansvar. Men vi får langt bedre mulighed for at tage det ansvar på os, hvis vores hverdag gør det let for os at spise sundt, dyrke motion og lade være med at ryge.

På en nattevagt med mere end 25 borgerbesøg i hjemmeplejen uden adgang til kantine eller køleskab kan det være svært at få et sundt måltid - og så er et hurtigt smut forbi nærmeste pizzeria den lette løsning. Skal man møde klokken syv om morgenen, hente og bringe børn i daginstitution og nå at lave mad, når man måske ikke lige i fitnesscenteret, med mindre det kan gøres i arbejdstiden eller på vejen hjem.

På arbejdspladser, hvor der allerede er madordninger eller kantiner til borgere og patienter, hvorfor da ikke give medarbejderne mulighed for at få et sundt måltid til for eksempel 300 kroner om måneden?

Karen Stæhr
Formand for Social- og sundhedssektoren, FOA

Hop og stræk i arbejdstiden
Langt de fleste vil ellers gerne deltage i tilbud om motion, kostvejledning eller rygestop, hvis de ligger i arbejdstiden. Det viser en undersøgelse blandt FOA's medlemmer, hvoraf størstedelen er offentligt ansatte med kortere uddannelser.

Skal vi gøre noget for denne befolkningsgruppes sundhed, så er arbejdspladsen derfor et rigtig godt sted at starte.

Undersøgelsen viser også, at en fælles indsats med for eksempel kollegerne er meget motiverende for at gøre noget ved sin sundhed.

Det prøvede for eksempel fem arbejdspladser, der siden i efteråret har deltaget i et projekt om sund kultur på arbejdspladsen. Ledere og tillidsrepræsentanter var på kursus i sundhed og satte emnet på dagsordenen. Det resulterede i aktiviteter som ti minutters gymnastik i arbejdstiden, cykling til arbejde med kollegaerne, en diætist til at rådgive om kost, og mange andre tilbud om sundhed, som medarbejderne forpligtede hinanden på.

Fitnessrum på jobbet
Den slags aktiviteter kan ikke skabes politisk. Men politikerne kan skabe gode rammer for, at folk selv kan gøre noget for deres sundhed sammen med kollegerne.

Når der skal bygges nye sygehuse og plejehjem, hvorfor så ikke sørge for fitnessrum, hvor medarbejderne kan tage 30 minutter på løbebåndet eller en zumbatime i arbejdstiden, eller lige når de får fri?

På arbejdspladser, hvor der allerede er madordninger eller kantiner til borgere og patienter, hvorfor da ikke give medarbejderne mulighed for at få et sundt måltid til for eksempel 300 kroner om måneden?

Sammen med vejledning og debat om sundhed på jobbet, kan det være med til at sikre, at vi får borgere, der bidrager til velfærdssamfundet længere og først selv får brug for pasning og pleje senere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Stæhr

Formand, Forum for ældre og socialtandpleje, medlem, Etisk Råd, fhv. sektorformand, Social- og sundhedssektor, FOA
sygehjælper (1972), master i arbejdsmarkeds- og personaleforhold (Aalborg Uni. 2008)

0:000:00