Sundhedsreformen varsler digital ensretning

REFORM: Fælles nationale standarder og krav skal være omdrejningspunktet for it i sundhedsvæsenet, mener regeringen. Det er vigtigt at huske kommunerne og praktiserende læger, lyder det fra Dansk IT.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Man kan godt fokusere på standarder et stykke ad vejen, men it skal have hjælp fra sundhedspersonale.

Brit Ross Winthereik
Lektor, IT-Universitetet

En ny myndighed under Sundhedsministeriet skal stå for godkendelse og koordinering af store it-projekter i sundhedsvæsenet.

Det er i hvert fald regeringens ambition med forslaget om Sundhedsvæsen Danmark, som er tiltænkt de af regionens opgaver, der skal nationaliseres, i udspillet til en sundhedsreform.

Regeringens motivation er blandt andet at få større kontrol med de store beslutninger.

Dokumentation

NYE POLITISK UDPEGEDE BESTYRELSER

Fem statslige sundhedsforvaltninger
Regionsrådene nedlægges, men den administrative regionale struktur opretholdes med de nuværende geografiske inddelinger.

I stedet for et folkevalgt råd indsættes en driftsansvarlig bestyrelse med seks medlemmer, som udpeges af sundhedsministeren.

I bestyrelsen vil indgå medlemmer med erfaring med sundhedssektoren og væsentlig ledelseserfaring, herunder skal minimum én person i hver bestyrelse have stærke sundhedsfaglige kompetencer.

For at sikre den lokale forankring skal ét af medlemmerne udpeges efter indstilling fra kommunerne.

Herudover udpeges et medlem på baggrund af forslag fra patientforeningerne.

Bestyrelsen for Sundhedsvæsen Danmark
Der oprette en ny national myndighed – Sundhedsvæsen Danmark – der skal være en drivkraft for udviklingen af sundhedsvæsenet.

Rammerne og retningen for Sundhedsvæsen Danmarks arbejde fastsættes i en årlig, national udviklingsplan, som forhandles med regeringen. Bestyrelsen for Sundhedsvæsen Danmark vil blandt andet også skulle forhandle den årlige økonomiske ramme med regeringen.

Bestyrelsen skal bestå af 11 medlemmer, som udpeges af sundhedsministeren. I bestyrelsen vil indgå medlemmer med erfaring fra sundhedssektoren.

Der skal være en bestyrelsesformand, og derudover er de fem bestyrelsesformænd for sundhedsforvaltningerne fødte medlemmer af bestyrelsen. 

Derudover udpeges et medlem på baggrund af forslag fra patientforeningerne.

Der tilstræbes en stærk faglighed i bestyrelsen, blandt andet stærke sundhedsfaglige kompetencer, drifts- og ledelsesmæssige kompetencer – også gerne kompetencer i forhold til it- og anlægsprojekter – samt juridiske kompetencer.


0:000:00