Sundhedsstyrelsen misinformerer om svinesmitte

DØDSFALD: Siden 2012 er tre af de smittetilfælde med den såkaldte svine-MRSA, der er anmeldt til Sundhedsstyrelsen, endt med dødelig udgang. Alligevel oplyser styrelsen på sin hjemmeside, at der ikke er konstateret dødsfald.
De såkaldte svinestafylokokker er udbredte i landets svinebesætninger, hvor det let overføres til mennesker. Men i tre tilfælde er smitte mellem mennesker ført til dødsfald.
De såkaldte svinestafylokokker er udbredte i landets svinebesætninger, hvor det let overføres til mennesker. Men i tre tilfælde er smitte mellem mennesker ført til dødsfald.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Vi vil ikke holde noget hemmeligt. Men jeg vil da godt erkende, at vi ikke lige har fået opdateret vores hjemmeside og det statusnotat, vi lagde ud. Men det vil vi da gøre.

Søren Brostrøm
Chef for sygehusbehandling og beredskab i Sundhedsstyrelsen
Fakta

Ombudsmanden tænker

Den 16. januar i år kom Ombudsmanden med en foreløbig afgørelse af journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansens klage over at få afslag på aktindsigt i oplysninger om, hvilke svinebesætninger Fødevarestyrelsen har registreret MRSA 398 på.

Ombudsmanden afviste myndighedernes afslag, som blandt andet var baseret på argumenter om, at offentliggørelse af oplysningerne vil føre til stigmatisering af de ansatte på og ejerne af de inficerede svinebesætninger.

Ombudsmandens endelige udtalelse forventes at komme i løbet af maj.


Kilde: Ombudsmanden
Sundhedsstyrelsens oplysninger om konsekvenserne forbundet med den antibiotikaresistente svinestafylokok MRSA 398 stemmer ikke overens med virkeligheden.

I en retssag anlagt af Sundhedsstyrelsen mod to journalister om offentliggørelse af oplysninger om MRSA-inficerede svinebesætninger kom det tirsdag frem, at myndighederne har konstateret i alt tre dødsfald i 2012 og 2013 direkte relateret til smitte med MRSA 398.

Alligevel kan man ikke læse noget om, at smitten har kostet menneskeliv i Danmark, på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Tværtimod fremgår det af de oplysninger, Sundhedsstyrelsen har lagt frem om dødsfald knyttet til smitte med MRSA 398, at der er "konstateret enkelte alvorlige sygdomstilfælde forårsaget af MRSA af svinetypen og ingen dødsfald".

Dokumentation

Stor stigning i registrerede MRSA-smittede

Antallet af MRSA-smittede med typen CC398, som er associeret med svin, steg fra 164 i 2011 til 232 i 2012. I 2009 blev der registreret 109 tilfælde.

CC398 er nu den næstoftest forekommende CC-gruppe blandt humane MRSA-cases.

Forekomsten af MRSA hos svin ved slagtning steg kraftigt, men hvorvidt flere besætninger er MRSA-positive, vides ikke. Svin er stadig det vigtigste reservoir for MRSA CC398.

I 2011 og 2012 er der udtaget prøver af svin på slagterier. Resultaterne af disse undersøgelser viser, at 44 procent (2011) og 88 procent (2012) af de undersøgte svin var positive for MRSA CC398.

I en tilsvarende undersøgelse fra 2009 fandt Fødevarestyrelsen 13 prcoent af de undersøgte svin på slagterierne positive for MRSA.

Kilde: Danmap 2012 og Fødevareministeriet

 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00