Tandlæge og lægepraksis står til liberalisering

LÆK: I et diskret forhandlingsforløb er politikerne ved at nå til enighed om en aftale, der vil betyde, at andre end læger og tandlæger kan eje deres praksis. PLO har intet hørt om forhandlingerne.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Fremover vil flere praktiserende læger og tandlæger ikke længere eje deres egen praksis eller klinik. Men de vil i stedet være ansat af en anden læge eller en tredjepart.

Det bliver sandsynligvis et af resultaterne i en samlet konkurrencepakke, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten i et stykke tid har forhandlet om.

I et udkast til en aftaletekst (se hele udkastet nederst) som Altinget er kommet i besiddelse af, lægges der ligesom i Vækstforums oprindelige forslag (se linkboks) op til, at andre end lægerne selv kan eje deres lægepraksis.

Dokumentation

Det lækkede aftaleudkast 

Praksissektoren på sundhedsområdet (alment praktiserende læger og speciallæger, tandlæger, fysio- og ergoterapeuter, kiropraktorer, fodterapeuter og psykologer) er generelt karakteriseret ved offentlig medfinansiering og helt eller delvist fravær af almindelig markedsregulering via pris og konkurrence.

For at styrke konkurrencen og fremme produktiviteten i praksissektoren er parterne enige om følgende:

Praksissektoren på sundhedsområdet liberaliseres. Der åbnes bl.a. for friere ejerskabsforhold på tandlægeområdet og i almen praksis med henblik på at opnå en øget produktivitet og mulighed for, at gevinsterne kommer det offentlige til gode.

Konkrete modeller for gennemførelse af liberaliseringen vil blive iværksat på baggrund af en analyse om liberalisering af hele praksissektoren, herunder analyse af de økonomiske og kapacitetsmæssige konsekvenser.


0:000:00