Tema - Valg 2009: Region Nordjylland. Ulla Astman står til genvalg

SUNDHED - ANALYSE: Den siddende S-formand ser ud til at kunne blive siddende, selv om S-gruppen bliver mindre. For øjeblikket har formanden flertal alene i kraft af sin egen gruppe.
Ulla Astman ser ud til at blive genvalgt som regionsformand med støtte fra SF og R.
Ulla Astman ser ud til at blive genvalgt som regionsformand med støtte fra SF og R.Foto: Region Nordjylland
Fakta

Politik - Regionsrådet
Ulla Astman har været regionsformand siden 2007 og sidder i dag på et S-flertal i regionsrådet. Hun kan forvente støtte fra SF og R til at fortsætte.

Birgitte Josefsen (V), der også er MF og sundhedsordfører, er K og DF's bud på en regionsformand. Hun har tidligere været medlem af Nordjyllands Amtsråd og afløser Niels Kristian Kirketerp, som kvitter politik.

Borgerlisten Nordjylland har en plads i det nuværende regionsråd og støtter byggeriet af et nyt sygehus i Aalborg Øst, men vil også bevare de nuværende sygehuse.

Socialdemokraterne står ifølge en meningsmåling til at få 18 mandater mod 20 pladser i 2005. Til gengæld står SF til en fremgang fra to til fem mandater. Og med et enkelt radikalt mandat oveni kan den siddende regionsformand mønstre et fortsat flertal. Det vil sige et flertal på 24 af de 41 mandater i regionsrådet, viser en analyse foretaget af Jysk Analyse for Nordjydske i oktober 2009.

Regionsformand Ulla Astman, der trådte til efter Orla Havs exit til Christiansborg i 2007, ser dermed ud til at kunne blive siddende, selv om S går tilbage.

På den borgerlige side står K og DF til at vinde hver ét mandat, så begge får tre pladser. Venstre har udsigt til at tabe ét mandat og få 11. Dermed vil de tre partier, der arbejder for at få Birgitte Josefsen (V) som formand for regionsrådet, tilsammen nå 17 pladser eller ét mere end nu, men ikke nok til et "systemskifte".

En vis usikkerhed ved valget knytter sig til de 86.000 stemmer, som den tidligere amtsborgmester Orla Hav scorede ved seneste valg. Spørgsmålet er, hvordan disse stemmer lander denne gang. Ulla Astman vurderes at have klaret sig godt, men det vil være overraskende, hvis hun er i stand til nå i nærheden af Orla Havs stemmetal. Ulla Astman fik ved valget i 2005 små 1.600 stemmer.

Birgitte Josefsen er i kraft af sin post som folketingsmedlem og sundhedsordfører godt kendt i regionen, men er ny V-spidskandidat i rådet.

Dokumentation

Oversigt

Valgperiode 2005-09
Hovedemnet var at nå til enighed om en ny sygehusplan. Sygehusfunktioner blev lukket i Terndrup og Brovst. Sygehusplanen bygger på tre fælles akutmodtagelser i Aalborg, Hjørring og Thy-Mors (Thisted) samt fem lokalsygehuse. Aalborg Sygehus varetager de specialiserede funktioner.

4-årig ambulanceaftale fra 2010 indgået med Falck i maj 2009.

Valgperiode 2010-13
Hovedopgaven bliver at få økonomien bag et nyt sygehus Aalborg Øst på plads. Anlægsøkonomien bag det nye sygehus kan presse nogle af mindre sygehuse.

Lægemangel - både på sygehuse og i almen praksis. Regionen satser på at "behandlerhuse" kan gøre det mere attraktivt at være praktiserende læge.


0:000:00