Uenighed om offentliggørelse af klagesager

DOKUMENTATION: Lovforslaget om offentliggørelse af klagesager mødes med uvijle fra høringsparterne. Bekymringerne drejer sig om lægernes retssikkerhed, ministerbemyndigelsen samt om patientklagenævnets form.
Rikke Sønder Larsen
Selvom Folketinget i midten af marts måned førstebehandlede Lov om offentliggørelse af læge- og erstatningsadgang i sundhedsvæsenet (L75) har Sundhedsudvalget nu fået overført høringssvarene fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Lovforslaget mødes overvejende med uvilje. Det er særligt bekymringer om lægens retssikkerhed, patientklagenævnets duelighed samt den brede ministerbemyndigelse, der giver rynker i panden hos mange.

I korte træk giver lovforslaget mulighed for at offentliggøre klager mod sundhedspersoner på internettet. Patienten skal have større mulighed for at få information om sundhedspersonen, så der bliver større gennemsigtighed og dermed kvalificeret grundlag for at foretage et frit valg.

Høringssvarene fra forskellige aktører:

Hovedstadens Sygehusfællesskab kan ikke tilslutte sig lovforslaget i sin nuværende udformning. En offentliggørelse kan være hensigtsmæssig, hvis personen er privatpraktiserende og opkræver betaling fra patienter eller offentlig myndighed. Derimod vil offentliggørelse ikke have den rette virkning på offentlige sygehuse. Fejl og utilsigtede hændelser på hospitaler er sværere at isolere, da de ofte er en konsekvens af en kæde af sammenfaldende faktorer.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00