Undersøgelse: Ældreplejen oplever massive problemer med at rekruttere nye sosu'er

Der er rekrutteringsproblemer i plejesektoren. Det slår den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fast med syvtommersøm. Men det er kun begyndelsen, påpeger sundhedsøkonom. 

Kampen om arbejdskraft er begyndt at spidse til.
Kampen om arbejdskraft er begyndt at spidse til.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Der er ikke nok ledige hænder til at hjælpe de ældre borgere med rengøring, sygepleje og omsorg. 

Det viser den seneste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ifølge tallene forbliver næsten halvdelen af alle sosu-jobopslag nemlig ubesatte eller besættes af personer uden de ønskede kvalifikationer.

"I værste tilfælde betyder det, at du selv skal passe din mor og far," siger sektorformand for social- og sundhedssektoren i Foa, Torben Klitmøller Hollmann, og tilføjer:

"Det er i den grad et problem under vores velfærdssamfund. For så går man på arbejde, men har hovedet et andet sted. Man er bekymret for, om sin gamle mor eller ægtemand bliver behandlet ordenligt, fordi der ikke er nok hænder til, at tingene fungerer. Mere og mere vil påhvile os, hvis velfærdssamfundet ikke kan løse det."

Intet quickfix
Han opfordrer derfor til, at ældreområdet gentænkes, og påpeger, at det ikke er nok med en velfærdslov, der giver flere midler. 

"Der er selvfølgelig også brug for flere penge, men du kan ikke købe noget, der ikke er der. Det her er så grelt, at statsministeren burde sætte sig for bordenden for, hvordan vi løser rekrutteringsudfordringen."

"Vi er stærkt udfordret på hele sundhedsområdet, men der sidder man (regeringen red.) bare på hænderne. Det er jeg meget utilfreds med," siger han og kritiserer også, at statsminister Mette Frederiksen (S), kun nævnte problematikken, med hvad Foa-sektormanden kalder for en bisætning, i sin tale ved Folketingets åbning.

Socialdemokratiets ældreordfører Birgitte Vind siger, at hun deler Torben Hollmanns utålmodighed. Hun afviser dog, at regeringen skulle "sidde på hænderne" og peger på, at der som følge af regerings taskforce på område er blevet sikret voksenlærlingepladser og ansættelse efter endt uddannelse. 

Selvom Mette Frederiksen i sin åbningstale ikke konkret nævnte manglen på plejepersonale, pointerer S-ordføreren, at statsministeren dog fremhævede netop uddannelsesområdet og en målrettet indsats på at få flere ind på arbejdsmarkedet.

"Men der er ikke noget quickfix, og man har før forsømt området i en årrække," siger Birgitte Vind. 

Kampen om arbejdskraft
På landsplan viser opgørelsen, at den forgæves rekrutteringsrate for social- og sundhedshjælpere ligger på 44 procent, mens den er 48 procent for assistenter. Samlet set drejer det sig om 13760 sosu-stillinger, hvor rekrutteringen har været forgæves.

Men tallene er kun begyndelsen på den fremtid, vi ser ind i, fortæller professor i sundhedsøkonomi ved Vive Jakob Kjellberg.

"Det viser, at kampen om arbejdskraft helt generelt spidser til. Samtidig har vi dog nogle helt særlige udfordringer, når vi kigger på pleje- og sundhedssektoren, fordi der bliver brug for så meget arbejdskraft på grund af aldringen af befolkningen," siger han og tilføjer, at det rejser spørgsmålene om, hvordan man kan tilrettelægge ydelserne, så de bliver mindre personalekrævende, og hvor mange ydelser, der overhovedet skal tilbydes borgerne.

"Når vi ser på demografien og den måde, vi tilrettelægger vores ydelser på, så hænger tingene ikke sammen. Vi kan ikke få uddannet nok, og når man så ovenikøbet skal gøre det i konkurrence med det omgivende arbejdsmarkedet, som også er pressede, så bliver tingene vanskelige." 

Kollapset er ikke nært
Men det betyder ikke, at fremtidens plejesektor nødvendigvis bliver dårligere, understreger sundhedsøkonomen - men den bliver anderledes.

"Jeg er ikke den, der siger, at i morgen har vi ikke noget sundhedsvæsen, og det hele er kollapset. Men der er ingen diskussion om, vi skal producere vores sundhedsydelser og plejeydelser på en anden måde fremadrettet," siger Jakob Kjellberg.

Opgørelsen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser rekrutteringsforsøg i perioden december 2020 til og med maj 2021, og her er det ligesom sundhedsøkonomen pointerer ikke kun sosu-området, der er hårdt presset.

Også hos blandt andet sygeplejerskerne, er der store udfordringer, og 47 procent af rekrutteringsforsøgene er her uden succes. Til sammenligningen ligger den forgæves rekrutteringsrate blandt alle opgørelsens brancher på 31 procent.

Og selvom det er en del under både sygeplejerskerne og sosu'erne, er tallet er ikke set højere siden foråret 2008.  

Man kan tjene mere et andet sted
Det står værst til med rekrutteringen af social- og sundhedsassistenter i Region Hovedstaden. Her er 59 procent af rekrutteringerne forgæves, hvilket er svarende til 3910 stillinger. 

Det overrasker på ingen måde Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF), der fortæller, at rekrutteringsproblemet skaber stor udskiftning blandt plejepersonalet:

"De (plejepersonalet ret.) kan altid gå et andet sted hen og tjene noget mere. Og det betyder, at der kommer til at være flere vikarer, der ikke har den rigtige uddannelse," siger hun og påpeger, at der alene i København kommer 30.000 ekstra ældre i de næste 15 år:

"Hvis jeg skal kunne følge med de behov, der er, skal jeg bygge to nye plejehjem om året og have mange flere medarbejde."

København er for dyr for sosu'er
En af årsagerne til, at problemet er særlig stort i regionhovedstanden, er ifølge SF-borgmesteren, at det er for dyrt for medarbejderne at bo i byen. 

"Det er en kæmpe udfordring, at boligmarkedet lukker døren i hovedet på så mange," siger Sisse Marie Welling og fortæller, at man ikke kommer udenom at hæve plejepersonalets løn, hvis man skal løse rekrutteringsproblemerne, men at SF også har forslået at oprette tjenesteboliger i København.

Ifølge Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg skal "løsningerne findes i bredden". Det skriver han i et skriftligt citat til Altinget. 

”Det kan ikke løses med et fingerknips. Det kræver et langt, sejt træk, hvor alle aktører tager ansvar, så der også i fremtiden er en værdig behandling og pleje på ældreområdet. Både i dag og om ti år," siger han og oplyser, at KL derfor er kommet med en rekrutteringshandlingsplan, der består af 26 konkrete anbefalinger til både kommuner, stat og sosu-skolerne.

"Et af planens indsatser går på, at det skal være mere attraktivt at vælge en uddannelse som sosu-hjælper eller sosu-assistent. Vi tror, det kunne løfte den faglige stolthed, hvis der indføres et plejeløfte med inspiration fra lægeløftet,” siger Michael Ziegler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

Sisse Marie Welling

Sundheds- og omsorgsborgmester (SF), Københavns Kommune, fungerende formand, KL's Sundheds- og Ældreudvalg
cand.mag. i historie (Københavns Uni. 2017)

Birgitte Vind

MF (S)
Lærer (Jelling Seminarium 1989)

0:000:00