Ursula von der Leyen har store planer for sundhed i EU

OVERBLIK: Altinget har hørt kommissionsformandens planer for EU’s nærmeste fremtid. Den indeholder blandt andet store planer for unionens sundhedssamarbejde.

BRUXELLES: Onsdag morgen sprittede EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen sine hænder, tog sit specialtillavede blå mundbind med State of the European Union-logo af og indtog talerstolen i Europa-Parlamentet for at levere sin første store tale om Unionens tilstand, og hvad der skal gøres ved den. Det skete med budskabet om, at når vi genopbygger EU efter corona, skal det være på nye præmisser.

Ja, Europa kæmper stadig med at få bugt med covid-19. Ja, den europæiske økonomi er i store vanskeligheder. Men det nytter ikke at investere i at genopbygge den verden, vi kommer fra, lød budskabet fra von der Leyen. Her er fem områder, hvor hun til gengæld gerne vil sætte ind.

1. Nye klimamål og flere fyrtårne
EU’s klimamål skal have et betydeligt nøk opad. I stedet for at gå efter en 40 procents reduktion af CO2 i 2030 vil von der Leyen have EU til at levere ”mindst 55 procent”. Hun annoncerede også sin støtte til en såkaldt CO2-grænseskat og til at bruge genopretningspenge fra EU’s coronafond på fyrtårnsprojekter inden for brint, renovation og billadestationer, samt skabelsen af et slags europæisk Bauhaus-fælleskab, hvor arkitekter, kunstnere, ingeniører og designere kan samarbejde om den grønne omstilling. Desuden varsler hun en gennemgang af hele EU’s klima- og energiregelværk inden næste sommer.

Login