V tavs efter konservativ solo-udmelding om privathospitaler

PRIVATHOSPITALER: Venstre ønsker ikke at kommentere, om de er enige i K's forslag om at sænke taksterne til privathospitalerne. S føler sig ført bag lyset og indkalder sundhedsministeren i samråd.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Jeg anerkender ikke, at nogen er blevet favoriseret. Jeg mener, at økonomerne politiserer, fordi de er irriterede over, at der er et frit sygehusvalg, og fordi vi har givet patienterne ret til at vælge privat behandling på det offentliges regning, hvis ventetiden bliver for lang i det offentlige. Men vi har ikke favoriseret privathospitalerne.

Jakob Axel Nielsen (K)
Fredag 20. marts

I 2002 var det nødvendigt at få sparket den private sektor i gang. Det har sikret, at den private sektor blev bygget op til glæde for de 280.000 danskere, der har brugt det private til behandling på det offentliges regning.

Lene Espersen (K)
Lørdag 21. marts

Så fik vi endelig klar besked. Sådan lyder den bitre konstatering fra Socialdemokraterne, efter Konservatives formand Lene Espersen i weekenden på forsiden af Politiken og i tv slog fast, at Konservative vil sænke privathospitalernes takster med cirka 20 procent.

Meldingen var ifølge Altingets oplysninger ikke aftalt med regeringskollegerne i Venstre, som kun har kommenteret udspillet kortfattet.

De fleste havde ventet, at regeringen samlet havde fremlagt nye rammevilkår og lavere takster for de private sygehuse inden for et par uger.

K skiftede forklaring på et døgn
Socialdemokraterne sundhedsordfører har som følge af Konservatives udspil kaldt sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i samråd, hvor han skal forklare sig i sagen:

"Vi har under utallige samråd og debatter i salen kritiseret både den nuværende og den tidligere sundhedsminister for, at taksterne var for høje. Men vi har aldrig fået det klare svar, som Lene Espersen lørdag (21. marts) gav. Nemlig, at det var for at udvide det private sundhedsvæsen," siger Jens Peter Vernersen.

Han peger på, at Jakob Axel Nielsen dagen før i Politiken afviste, at regeringen tilgodeså privathospitalerne.

Det skete, efter Dansk Sundhedsinstitut i en rapport konkluderede, at privathospitalerne er blevet overbetalt med 10 til 20 procent.

"Jeg anerkender ikke, at nogen er blevet favoriseret. Jeg mener, at økonomerne politiserer, fordi de er irriterede over, at der er et frit sygehusvalg, og fordi vi har givet patienterne ret til at vælge privat behandling på det offentliges regning, hvis ventetiden bliver for lang i det offentlige. Men vi har ikke favoriseret privathospitalerne," siger Jakob Axel Nielsen.

Espersen: Nødvendigt at sparke i gang
Men Socialdemokraterne føler derfor nu, at de har fået den rene besked af den konservative formand, da hun til i Politiken forklarede, hvorfor taksterne først nu sættes ned:

"I 2002 var det nødvendigt at få sparket den private sektor i gang. Det har sikret, at den private sektor blev bygget op til glæde for de 280.000 danskere, der har brugt det private til behandling på det offentliges regning. Nu er tiden kommet til, at vi laver et mere fair system, hvor konkurrencen mellem det offentlige og det private bliver lige," siger Lene Espersen.

"Det skulle lige have været en socialdemokratisk regering, som havde brugt omkring en halv miliard på et ideologisk projekt uden at ville indrømme det, før pengene var brugt. Det er stærkt kritisabelt, at de har holdt os hen med søforklaringer så længe," siger Jens Peter Vernersen.

Det var samtidig med, at Lars Løkke Rasmussen (V) var sundhedsminister, at de nuværende takster til privathospitalerne blev fastsat af regeringen. Og det forventes også, at Venstre vil være venligere end Konservative over for privathospitalerne i deres udspil.

Tavs finansminister
Men Lars Løkke Rasmussen vil ikke kommentere Konservatives udspil over for Altinget. Partiets sundhedsordfører Birgitte Josefsen ønsker heller ikke at kommentere, om de er enige eller uenige i den foreslåede sænkning af taksterne.

"Det er et partiudspil, Konservative er kommet med. I regeringens grundlag står der, at vi skal sikre fair konkurrence mellem det offentlige og privathospitalerne. Og det regner jeg da med, at Konservative stadig står bag," siger Birgitte Josefsen.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00