Vestager: Behov for bedre samarbejde

RAPPORT: Økonomi- og indenrigsministerens konklusion på den stort anlagte evaluering af strukturreformen er, at der er behov for bedre samarbejde mellem kommuner og regioner. KL og Danske Regioner er positive.
Foto: Trine Søndergaard/oim.dk
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det skal stå klart, hvem der har ansvaret for de enkelte opgaver, og det regionale og kommunale sundhedsvæsen skal være bedre til at samarbejde. 

Sådan lyder økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestagers (R) første konklusioner på den netop offentliggjorte evaluering af kommunalreformen. En evaluering, som en tværministeriel arbejdsgruppe under Økonomi- og Indenrigsministeriet har stået bag.

"Rapporten viser, at der er opgaver, hvor vi kan blive skarpere på, hvordan vi fordeler ansvaret og forbedrer samarbejdet i den offentlige sektor. Det gælder for eksempel patienter, som bliver udskrevet fra sygehuset med alvorlig hjerneskade. For de patienter er det afgørende, at de bliver ført videre i et forløb, som virker - og ikke hvilken del af det offentlige system, de er i kontakt med," siger Margrethe Vestager i en pressemeddelelse om evalueringen.

Bent Hansen: Evaluering mangler økonomi-del
Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), tager positivt imod rapportens konklusioner. Rapportens fokus på bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet er lig regionernes strategi på området, vurderer Bent Hansen.

"Det er netop den sammenhæng mellem sygehuse, almen praksis og kommunale sundhedstilbud, som vi på alle niveauer arbejder på at styrke, og vi er klar til at se på, hvordan nye initiativer kan bidrage til at styrke sammenhængen yderligere," siger Bent Hansen i en pressemeddelelse.

Han mener dog, at udvalget er gået uden om et helt afgørende område af sundhedsvæsnet: de økonomiske strukturer og incitamenter.

"Hvis vi skal skabe mere sammenhæng, skal vi have ændret de økonomiske incitamenter, som i dag trækker i den forkerte retning. Det kunne jeg godt have ønsket mig, at evalueringen også havde omfattet," siger Bent Hansen i en pressemeddelelse.

KL er også positiv over for konklusionerne i evalueringen.

"KL er enig i analysens konklusion om, at de væsentligste opgaveflytninger, der blev gennemført med kommunalreformen, skal fastholdes, og at vi i dag har en god og fornuftig arbejdsdeling mellem de regionale og de kommunale sundhedsopgaver. Det er vigtigt, at man ikke skaber nye uklarheder om snitflader for borgerne," siger Anny Winther (V), der er formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, til blandt andet Altinget.dk.

KL: Gode forslag på genoptræningsområdet 
KL er også enig i rapportens store fokus på behovet for mere og bedre samarbejde mellem sygehuse og kommuner.

Rapporten anbefaler, at regionerne får større indflydelse på nogle genoptræningsplaner, når patienterne skal udskrives. Det ser KL også positivt på.

"Vi kan også tilslutte os forslaget vedrørende genoptræningsindsatsen om, at der skal være bedre muligheder for at gøre genoptræningsplanerne mere konkrete for borgere med komplekse behov, for eksempel svære hjerneskader," siger Anny Winther, der vurderer, at det ligger tæt op af KL's eget forslag på området.

"KL har også anbefalet en konsolidering blandt de specialiserede tilbud på hjerneskadeområdet, så vi får nogle få, særligt stærke vidensmiljøer, som både kan bistå kommunerne i rehabiliteringsarbejdet og understøtte den faglige udvikling og forskning."

Evalueringsrapporten sendes nu i høring til 8. april, hvorefter den skal behandles politisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Anny Margit Winther

Regionsrådsmedlem (V), Region Nordjylland
økonoma, statsutoriseret ejendomsmægler

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00