Debat

VIA og Metropol: Vi står klar med ny masteruddannelse

DEBAT: Landets største professionshøjskoler vil oprette sundhedsfaglige masteruddannelser, som kan løse kommunernes sundheds- og ældrepleje, skriver Aase Lydiksen og Randi Brinckmann fra VIA og Metropol. Men lovgivningen står i vejen.

Direktør i VIA Sundhed Aase Lydiksen og sundhedsdekan på Metropol Randi Brinckmann kommer med en række årsager til, at oprettelsen af professionsmasteruddannelser for sygeplejersker er aktuel.<br>
Direktør i VIA Sundhed Aase Lydiksen og sundhedsdekan på Metropol Randi Brinckmann kommer med en række årsager til, at oprettelsen af professionsmasteruddannelser for sygeplejersker er aktuel.
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Aase Lydiksen og Randi Brinckmann
Direktør i VIA Sundhed og sundhedsdekan på Professionshøjskolen Metropol

Fakta
Bland dig i debatten!
Send et indlæg til [email protected]

Landets største kommuner råbte i sidste uge på specialuddannede sygeplejersker, der kan løfte det nære sundhedsvæsen ved blandt andet at ordinere medicin og pleje det stigende antal borgere, der lever med kroniske sygdomme som demens, KOL og diabetes. Forslaget er jævnligt fremme – og debatten om, hvor sådanne specialistuddannelser skal udbydes, følger.

Opret professionsmasteruddannelser for sygeplejersker
Som direktør og dekan for de sundhedsfaglige uddannelser ved landets største professionshøjskoler griber vi bolden og tilbyder at oprette professionsmasteruddannelser for sygeplejersker, der kan opfylde de behov, fremtidens sundhedsvæsen har brug for.

Professionsmasteruddannelser er udbredte i udlandet, hvor sygeplejersker blandt andet varetager specialiserede opgaver i forhold til at pleje borgere med medicinske og kroniske sygdomme, som KOL, diabetes og demens, i hjemmet.

Kun ved at kombinere teori og praksis kan fremtidens sygeplejersker blive klædt på til at håndtere komplekse sygdomsforløb, koordinere med hospital og praktiserende læger, herunder ordinere medicin inden for et afgrænset område.

Af Aase Lydiksen og Randi Brinckmann
Direktør i VIA Sundhed og sundhedsdekan på Professionshøjskolen Metropol

Vi mener, at oprettelsen af professionsmasteruddannelser for sygeplejersker er aktuel af flere årsager: 

Finanslov 2016
På den netop vedtagne finanslov er afsat 2,4 milliarder kroner ekstra til sundhedsområdet plus 1 milliard kroner til "værdig ældrepleje". Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde skal nu sammen med kommuner og regioner beslutte, hvordan midlerne bedst bruges.

Her er antallet af sundhedsprofessionelle medarbejdere og (videre)uddannelse af disse én af nøglerne.

Opråb fra kommunerne
KL lancerede i oktober udspillet "Sammen om sundhed", der blandt andet indeholder et forslag om at oprette specialistuddannelser for sygeplejersker målrettet medicinske patienter. Torsdag meldte fem kommunale sundhedsdirektører i et indlæg i Berlingske så ud, at sygeplejersker skal have udvidede beføjelser til at kunne ordinere medicin.

Ellers, siger de, har kommunerne svært ved at håndtere det stigende antal kronisk syge borgere, der har brug for pleje og rehabilitering i hjemmet.

Dansk Sygeplejeråd har meldt ud, at man støtter oprettelsen af specialistuddannelser for sygeplejersker, som i dag håndterer flere specialiserede opgaver, der kræver nye kompetencer.

På professionshøjskolerne uddanner vi i forvejen landets sygeplejersker, afholder efter- og videreuddannelse på diplomniveau og har stærke forsknings- og udviklingsmiljøer indenfor områder som demens, aldring, telemedicin og medicinhåndtering. Vi har derfor ekspertisen til at kunne levere masteruddannelser af høj kvalitet. I udlandet kendes sygeplejersker med en sådan master som "Advanced Nurse Practitioners" (ANP).

Udbudsretten ligger hos universiteterne 
Desværre har professionshøjskolerne i Danmark endnu ikke udbudsretten til master-uddannelser. Den ligger hos universiteterne. Samtidig har både regioner og kommuner forskellige korte uddannelsesforløb for sygeplejersker. Men udfordringen med at udvikle og styrke det nære sundhedsvæsen kræver specialistkompetencer.

I modsætning til universiteterne, samarbejder professionshøjskolerne i forvejen med kommuner og regioner om at uddanne sygeplejersker på bachelor- og diplomniveau. Dette samarbejde med praksis er afgørende for professionsuddannelserne – også på masterniveau.

Kun ved at kombinere teori og praksis kan fremtidens sygeplejersker blive klædt på til at håndtere komplekse sygdomsforløb, koordinere med hospital og praktiserende læger, herunder ordinere medicin inden for et afgrænset område. Det handler om at gøre en forskel for borgerne.

Behovet er tydeligt, og løsningen ligger klar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00