Mens magtpartierne træder vande, lever både bekymring og håb om en Kattegatbro

Idéen om en bro mellem Sjælland og Jylland lever stadig, men Kattegatforbindelsen deler vandene. Altinget har besøgt Samsø og undersøgt fordele og ulemper ved det, der kan blive danmarkshistoriens største byggeprojekt.

Hvis Kattegatforbindelsen bliver anlagt, går den i land på Samsøs østkyst lige syd for Ballen, hvor færgen fra Kalundborg lægger til i dag.
Hvis Kattegatforbindelsen bliver anlagt, går den i land på Samsøs østkyst lige syd for Ballen, hvor færgen fra Kalundborg lægger til i dag.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Julie Schønning

Der ligger en ø midt i det klare hav. På Samsø er der stille, når solen står højt. Og når solen går ned, er der buldermørkt. Der er ingen lyskryds eller rundkørsler. Der er hajtænder og højrevigepligt.

Men om nogle år skærer en hundrede meter bred motorvej måske gennem landskabet. Stærke kræfter kæmper nemlig for danmarkshistoriens største byggeprojekt: en fast forbindelse over Kattegat via Samsø.

Her bor der nogen, der håber, at forbindelsen aldrig ser dagens lys. For ægteparret Ole Kæmpe og Hedvig Hauge er afmagt den altoverskyggende følelse, når de ser ud over de bakkede marker. 

0:000:00