Benny Engelbrecht: Lynetteholm er mulighedernes halvø

Med Lynetteholm får vi mulighed for at nytænke den måde, som vi bygger og bor på. Den skal være en bydel for alle, ligegyldig hvor mange cifre der står på lønsedlen, skriver Benny Engelbrecht (S). 

Placeholder image
Alle ideer, store som små, skal tages i betragtning, når planlægningen af Lynetteholm skal sættes igang, skriver Benny Engelbrecht (S).  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fredag 4. juni 2021 stemte Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance for anlægsloven for Lynetteholm.

I første omgang betyder det, at den jord, der de seneste år er afleveret ved Nordhavn, nu skal til en anden del af havnen. Med Lynetteholmen løfter vi forpligtigelsen – mod betaling – til at tage mod overskudsjord, og vi sørger samtidig for, at jorden gør nytte.

Loven betyder, at vi allerede i år kan gå i gang med at anlægge Lynetteholm. Det er et vigtigt skridt for at sikre Københavns fremtid. For det er ikke "bare" en halvø, som vi bygger. Det er også en del af klimasikringen af vores hovedstad.

Børnehaver under vand

Det er ikke nogen hemmelighed, at havvandet stiger og desværre skræmmende hurtigt.

Hvis ikke vi gør noget, risikerer vi, at store dele af København vil stå under vand, hvis byen bliver ramt af en stormflod. Og det er ikke kun vand i byens kældre, der vil være problemet.

Vi vil have en blandet by med lidt af det hele og noget for alle

Benny Engelbrecht (S), transportminister

Lufthavnen kan blive sat ud af drift, metrolinjerne går i stå, og vores jernbane kan blive udsat for store ødelæggelser. Ud over ødelæggelserne på vores infrastruktur vil mange husejere se deres huse stå i vand, skoler og børnehaver må lukke og sende børnene hjem, og erhvervsdrivende må se deres forretning blive slået tilbage af vandmasserne.

Vi kan derfor ikke lade være med at beskytte hovedstaden mod havvandet. Og hellere i dag end i morgen. Men det tager tid, lang tid, at lave en halvø på knap 300 hektar. Det er næsten 400 fodboldbaner, der skal bygges ud i Øresund. Det er derfor også rettidig omhu, at vi går i gang nu. 

En blandet by

Men den lange anlægsperiode betyder også, at vi har rigtig god tid til at finde ud af, hvad vi skal bruge halvøen til. 

Jeg har gennem hele processen med Lynetteholm holdt fast i, at åbenhed er vigtigt. Jeg har svaret på flere hundrede spørgsmål fra borgere, journalister, andre medlemmer af Folketinget og fra andre lande rundt om os.

Lynetteholm skal have grønne områder med gode rammer for den vilde natur

Benny Engelbrecht (S), transportminister

Input udefra er med til at gøre det endelige projekt bedre, og med et anlægsprojekt af denne størrelse er det i særlig grad vigtigt, at vi får belyst alle sider.

Det er jeg overbevist om, at vi har fået, og det er flertallet i Folketinget også. Derfor kan vi nu sætte gang i drømmene om, hvilke muligheder sådan en helt ny halvø byder på.

Gode rammer for den vilde natur
Jeg er stadig stor tilhænger af åbenhed og input, og jeg vil gerne opfordre alle til at komme med gode forslag til, hvad Lynetteholmen skal kunne.

Jeg har nogle forslag: Grønne områder med gode rammer for den vilde natur. Rum til kreative kultur- og sportsarrangementer, som vi kan samles om. En bydel med plads og muligheder, hvor pædagogen og direktøren bor dør om dør og hilser på hinanden i forbifarten på cykelstien.

Med Lynetteholm får vi mulighed for at nytænke den måde, som vi bygger og bor på. Lynetteholm skal være en bydel for alle, ligegyldig hvor mange cifre der er på lønsedlen.

Vi vil have en blandet by med lidt af det hele og noget for alle. Men jeg ved også, at der sidder mange, som har helt andre og innovative ideer til, hvad der bør være på Lynetteholm.

Alle ideer, store som små, skal tages i betragtning. Jeg kan ikke love, at der bliver plads til det hele, men jeg lover, at vi skal bygge Københavns nye bydel sammen.

Læs også


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser