Debat

Danske Småøer: Befordringspligten skal også gælde på de små øer

DEBAT: Det er problematisk, at man på den ene side specifikt undtager øsamfund for befordringspligten, og på den anden side taler om, at det skal være muligt at bo og drive virksomhed i hele landet, skriver Dorthe Winther.

En ny aftale omkring postbefordring bør sikre småøerne en omdelingsordning, så befordringspligten også kommer til at gælde på de små øer, skriver Dorthe Winther.
En ny aftale omkring postbefordring bør sikre småøerne en omdelingsordning, så befordringspligten også kommer til at gælde på de små øer, skriver Dorthe Winther.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dorthe Winther
Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer

Gennem de seneste måneder har der i Altinget kørt en debat om fremtidens postvæsen med forskellige interessenters indspark til de igangværende forhandlinger om fremtidens postvæsen.

Det altoverskyggende spørgsmål er, om man mener, at der fortsat skal være en befordringspligt for breve og mindre pakker, eller om markedet selv kan løse den opgave.

På de små øer er vi ikke i tvivl: Måske kan "markedet" klare brev- og pakkebefordringen i resten af Danmark, men det sker ikke hos os.

Levering på fastlandet for modtagerens risiko
Allerede nu oplever vi, at langt de fleste firmaer enten ikke leverer varer og pakker til "ikke brofaste øer", eller at de tager et højt gebyr for det.

Det gælder også de forskellige pakketransportfirmaer (for eksempel GLS, Bring, Dao og Danske Fragtmænd), der ikke leverer til husstande på alle småøer, men for eksempel afleverer pakken på fastlandshavnen for modtagerens egen regning og risiko.

Det betyder, at pakken sættes af i et skur, hvorefter færgepersonalet så tager den med og lægger den i et skur på øen, hvor modtageren så selv kan få lov at hente den. Eller man kan hente pakken i en pakkeshop på fastlandet, hvilket kræver et tidsforbrug på mellem to og fire timer (visse steder dage) – afhængig af hvilken ø man bor på.

Den eneste mulighed for at få pakken leveret til sin husstand er at bruge PostNord – og det er jo ikke sikkert, at man kan vælge den mulighed hos det internetfirma, som man handler hos. Og næste udfordring er så, hvordan man får afsendt en pakke fra øen uden at skulle en tur til fastlandet.

Læs også

Begrænsninger i befordringsforpligtelsen til de små øer
Allerede på nuværende tidspunkt er der begrænsninger i PostNords befordringspligt.

Med vedtagelse af nuværende individuelle tilladelse til Post Danmark af 30. maj 2016 besluttede Folketinget, at Post Danmark (senere PostNord) har begrænsede befordringsforpligtelser til øsamfund, hvilket blandt andet betyder:

At til øer med en til ti fastboende husstande leveres forsendelserne på fastlandet og hentes af beboerne selv mod en betaling per husstand.

At til øer med 11 til 1.000 fastboende husstande befordres forsendelserne til øen, og der etableres en omdelingsordning enten af Post Danmark eller ved hjælp af en eller flere beboere, eller der opsættes et brevkasseanlæg ved færgelejet på øen.

Ikke alt er digitaliseret
Det betyder, at der er øer som for eksempel Hjarnø, hvor beboerne og virksomheder er nødsaget til at hente deres breve på øens havn.

Nå ja, kan man jo tænke, hvad betyder det? Der kommer jo ikke alverden til breve i dag, hvor rigtig meget er digitaliseret.

Måske kommer der ikke så mange breve, men der er dog stadig offentlige instanser, der kommunikerer via brev, og en del mennesker, som bor på småøerne, der er undtaget for at modtage breve digitalt.

Og så er det altså ikke bare lige ud til vejen for at se, om der er breve. Tværtimod er du tvunget til – hvad enten du er gangbesværet eller motoriseret – at tage en tur ned på havnen for at tjekke din postkasse.

Befordringspligt i hele landet
Som i resten af Danmark er internethandlen også stigende på de små øer.

Det er derfor nødvendigt at finde løsninger, som tilgodeser, at man kan bo og drive virksomhed i hele landet – løsninger, som ikke inddeler Danmark i A, B eller C-områder, hvor det bliver dyrere og mere besværligt at bo og drive virksomhed jo længere ud på landet eller på småøerne, man kommer.

Derfor skal en ny aftale omkring postbefordring sikre småøerne en omdelingsordning, så befordringspligten også kommer til at gælde på de små øer.

I Sammenslutningen af Danske Småøer finder vi det problematisk, at man på den ene side specifikt undtager øsamfund for befordringspligten, og på den anden side taler om, at det skal være muligt at bo og drive virksomhed i hele landet.

Hvis en postkommission, som Landdistrikternes Fællesråd foreslår, på længere sigt kan være med til at finde løsninger på, hvordan man kan modtage og sende breve og pakker også på de små øer, så deltager vi gerne i et sådant arbejde.

Men lige nu er det nødvendigt at opretholde PostNords befordringspligt – og så i øvrigt lade den gælde i hele landet – uden undtagelser.

Dokumentation

Temadebat: PostNord og fremtidens postvæsen

Forhandlingerne om en ny postaftale er efter sigende lige på trapperne.

Altinget benytter anledningen og har spurgt et hold af debattører, hvordan Danmarks fremtidige postvæsen skal se ud? De vil i løbet af oktober måned blandt andet diskutere, om staten skal bidrage yderligere til PostNord, eller om flere af opgaverne skal i privat udbud? Og om der overhovedet er brug for et nationalt postvæsen i fremtidens digitaliserede verden?

Panelet består blandt andet af:

  • Bjarne Hastrup, direktør, Ældre Sagen
  • Carina Christensen, administrerende direktør, ITD 
  • Erik Østergaard, administrerende direktør, DTL
  • Henning Hyllested (EL), transportordfører
  • Peter Kjær Jensen, administrerende direktør, PostNord Danmark
  • Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes fællesråd.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Winther

Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer
lærer, Vordingborg Statsseminarium

0:000:00