Debat

Radikale: Dyrere parkering i København er ikke hetz af bilister

DEBAT: Grøn omstilling af vores transportformer kommer ikke af sig selv. Derfor har vi i København gjort det dyrere af få parkeringslicens til de mest forurenende biler, skriver Mette Annelie Rasmussen fra Københavns Borgerrepræsentation.

Mange københavnere har udsigt til store prisstigninger på deres parkeringslicens. Særligt hvis de ejer en ældre dieselbil.
Mange københavnere har udsigt til store prisstigninger på deres parkeringslicens. Særligt hvis de ejer en ældre dieselbil.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Jeg er redaktør for Altinget: kommunal og har tidligere skrevet om såvel fødevarepolitik, transportpolitik og retspolitik. Jeg kom til Altinget i 2013 fra Avisen Kommunen. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk universitet (2009) og læste inden da en bachelor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Annelie Rasmussen
Gruppeformand og teknik- og miljøordfører for Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen

København er i disse dage vært for C40's klimatopmøde for borgmestre fra storbyer i hele verden.

Det er en vigtig begivenhed, for byerne spiller en afgørende rolle i at reducere CO2-udledningen og dermed afværge de værste menneskeskabte klimaforandringer.

Det er samtidig en god mulighed for at vise Københavns mange gode grønne løsninger frem for resten af verden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I sidste uge indgik de partier i Borgerrepræsentationen, som støtter den grønne omstilling, aftale om Københavns budget for 2020. Det er den grønneste budgetaftale i mange år i København og en budgetaftale, der tager klimaudfordringen alvorligt.

Forurenerne betaler
Blandt andet sætter vi skub i at omstille trafikken, så den måde, vi flytter os rundt på i byen, kan komme til at fylde mindre i CO2-regnskabet.

Derfor er vi nødt til gradvis at omstille trafikken til mere bæredygtige transportformer. En del af den omstilling er at sætte parkeringspriserne op.

Mette Annelie Rasmussen (R)
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation

En del af at omstille trafikken til grønnere løsninger er at regulere brugen af benzin- og dieselbiler. Jeg anerkender fuldt ud, at det kan være nødvendigt at have en bil for at få enderne til at mødes i en travl hverdag.

Men vi skal arbejde for, at færre sjældnere har brug for deres bil.

For der er, mindst, tre problemer med benzin- og dieselbiler: De forurener den luft, vi indånder, de udleder masser af CO2, og når der er for mange af dem, tager de for meget plads, som vi ellers kunne bruge til byrum og grønne oaser.

Derfor er vi nødt til gradvis at omstille trafikken til mere bæredygtige transportformer. En del af den omstilling er at sætte parkeringspriserne op.

Ingen hetz, men høje ambitioner
Flere steder er det blevet beskrevet som hetz af bilisterne, at nogle af beboerlicenserne fordobles fra cirka 2.000 kroner om året til cirka 4.000 kroner om året.

Det er dog en vigtig pointe, at dette kun gælder for de allermest forurenende biler. I den anden ende af skalaen koster en beboerlicens til en elbil næste år 200 kroner for et år, mens vi som noget nyt gør timeparkering gratis for elbiler.

Parkeringspriserne følger med andre ord det udmærkede princip om, at dem, der forurener mest, også skal betale mest.

Vi er nødt til at prioritere de transportformer, som er mindst skadelige for planeten, over dem, der er mere skadelige. 

For vi skal hele tiden arbejde på at gøre det lettere at vælge en anden transportform end benzin- og dieselbiler. Det er ikke hetz af københavnerne – det er byudvikling, der kombinerer høj livskvalitet, god mobilitet og høje ambitioner for den grønne omstilling. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Annelie Rasmussen

Fhv. medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune
cand.comm. i kommunikation og historie (RUC)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024