LA og K vil redde elbilen fra afgifter

ELBILER: Venstre kan ikke finde finansieringen, men to af regeringens støttepartier, Konservative og Liberal Alliance, vil forlænge afgiftsfritagelsen af elbiler, der udløber i udgangen af 2015. Dansk Folkeparti vil hellere tænke elbilen ind i en generel omlægning af bilafgifterne.

Det skal stadig være muligt at købe elbiler uden registreringsafgift efter 2015, mener Konservative og Liberal Alliance. Konservative lægger op til en ny midlertidig løsning.

”Vi vil fastholde fritagelsen i yderligere to år, så vi får løbet elbilmarkedet i gang,” siger Brian Mikkelsen, der er skatteordfører for Konservative.

Liberal Alliance vil også friholde elbiler, og det skal være uden udløbsdato:

”Vi ønsker, at afgiftsfritagelsen på elbiler skal fortsætte. Det er vores målsætning, at bilejerne generelt skal slippe billigere,” siger Merete Riisager, der er skatteordfører for Liberal Alliance.

Hun gør desuden opmærksom på, at partiet ønsker at fjerne afgiften på alle biler, men at elbilerne er en god start. Både Liberal Alliance og Konservative mener, at pengene kan findes ved at holde igen med det offentlige forbrug.

Elbilbranchen har i længere tid råbt op efter en løsning, fordi den frygter, at elbilmarkedet går i stå, når den nuværende ordning udløber. Og i foråret foreslog den daværende SR-regering at forlænge afgiftsfritagelsen med et år, og at de 450 millioner kroner, det koster, skulle findes på finansloven.

Men efter valget har den nye V-regering aflyst forlængelsen. Fritagelsen er simpelthen for dyr, mener skatteminister Karsten Lauritzen, der dog har varslet en eller anden form for løsning for elbilerne. 

DF vil ikke forlænge
Regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, mener også, at der skal ske noget for elbilerne, men partiet er ikke umiddelbart tilhænger af at forlænge afgiftsfritagelsen. Ligesom regeringen vil DF i stedet have elbilerne med i en større ændring af bilafgifterne.

”Jeg ser allerhelst, at man laver en ændring, hvor man så tænker elbilerne med ind,” siger Dennis Flydtkjær, der er skatteordfører for Dansk Folkeparti.

Dansk Folkeparti vil afvente et udspil fra regeringen, som i regeringsgrundlaget har lagt op til at lave en provenuneutral omlægning af bilafgifterne.

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, fastholder over for Altinget, at det er svært at finde de ekstra penge til afgiftsfritagelsen. Men hun erklærer sig villig til at lytte til Liberal Alliances og Konservatives bud på, hvordan det kan finansieres.

Forrige artikel Statsrevisorer kritiserer forskelle i billetpriser Statsrevisorer kritiserer forskelle i billetpriser Næste artikel Schmidt: Lige nu er der ingen penge Schmidt: Lige nu er der ingen penge