Debat

Pensionskasse: OPP er gevinst for vores medlemmer og samfundet

DEBAT: OPP-projekter har stor gevinst for både samfundsøkonomien og vores medlemmers pensionsopsparinger. Vi står klar til at investere, og spørgsmålet er kun, om vi kommer til at gøre det i Danmark eller udlandet, skriver Peter Damgaard Jensen, PKA Pension.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Damgaard Jensen
Direktør, PKA Pension

3.000 milliarder kroner. Så stor er den samlede danske pensionsformue, og den stiger støt. I PKA tegner vi os for de 250 milliarder kroner.

Når diskussionen falder på OPP, kan det fra PKA’s stol koges ned til det simple spørgsmål: Skal vi lave OPP-projekter i Danmark, eller skal vi gøre det i udlandet?

Vækst, udvikling og arbejdspladser
PKA har mange års OPP-erfaringer fra udlandet, hvor langt størstedelen af investeringerne i infrastruktur er foretaget i blandt andet betalingsveje, lufthavne og motorvejsbyggerier.

OPP-projekter er en god måde, PKA’s formue kan bringes i spil til både samfundets og vores medlemmers bedste. Spørgsmålet er blot, om det bliver i Danmark eller i udlandet.

Peter Damgaard Jensen
PKA Pension

Det har både løst en lang række her og nu-udfordringer, og det har skabt vækst, udvikling og arbejdspladser.

PKA er sat i verden for at skabe de bedst mulige pensioner til vores 275.000 medlemmer inden for social- og sundhedsområdet. Og i PKA vil vi meget gerne kombinere det gode afkast med at gøre en positiv forskel, hvilket vi er lykkedes med gennem en lang række grønne investeringer.

Ud fra den tanke er vi parate til at investere medlemmernes penge til at være med til at løse de samfundsmæssige udfordringer, vi står over for i Danmark.

På den måde kan PKA være med til at skabe vækst, udvikling og arbejdspladser herhjemme, som vi gør i udlandet.

Oplagte OPP-muligheder
Det har vi allerede positive erfaringer med i samarbejde med andre pensionsselskaber om sygehusbyggerier, havmølleparker og en enkelt retsbygning.

Erfaringerne fra OPP-projekter i Danmark er, at de alle er bygget til tiden og til budget.

PKA så derfor gerne, at der kom mere fart på OPP-projekterne herhjemme og har gennem årene løbende peget på oplagte OPP-muligheder: En havnetunnel i København, renovering af kloaknettet og senest transportnettet, hvor vi har en del udfordringer med tognet og vejnet.

En modernisering af infrastrukturen vil i mange tilfælde give en samfundsøkonomisk gevinst. Vel at mærke en gevinst her og nu, i stedet for at vente til der er plads i de offentlige budgetter.

Politisk beslutning
Det er i sidste ende en politisk beslutning, hvorvidt OPP skal blive til andet og mere end de forholdsvis få og spredte erfaringer, vi hidtil har høstet herhjemme.

Det er dog vigtigt, at beslutningen bliver truffet på det rigtige grundlag: ofte mødes vi med kommentaren om, at det offentlige kan låne billigere andre steder, hvilket er korrekt.

Men i et OPP-projekt bør man i stedet forholde sig til, at det er en totaløkonomisk løsning, hvor pensionsselskabet har ansvaret for opførelsen, service, drift og vedligeholdelsen i 25-30 år.

Det er der åbenhed og gennemsigtighed om ved kontraktens indgåelse, og kommune, region eller stat ved således, hvordan økonomien ser ud på det pågældende projekt mange år ud i fremtiden.

I PKA vil vi fortsætte med at have fokus på OPP-projekter, fordi det er en god måde, PKA’s formue kan bringes i spil til både samfundets og vores medlemmers bedste.

Spørgsmålet er blot, om det bliver i Danmark eller i udlandet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Damgaard Jensen

Fhv. adm. direktør, PKA, formand, IIGCC, kommissær, Global Commission on Adaptation
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00