Debat

V og R: Send mastodonten Movia på slankekur og styrk den kollektive trafik

DEBAT: Movia bruger langt flere midler på administration end tilsvarende trafikselskaber. Hvis Københavns Kommune skal løfte opgaven og skabe grøn omstilling gennem en styrket kollektiv trafik, så skal der spares og omrokeres i budgettet, skriver Venstre og Radikale. 

Movia bruger alt for mange penge på administration, der i stedet kunne være brugt til at styrke den grønne offentlige transport, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tommy Petersen (R).
Movia bruger alt for mange penge på administration, der i stedet kunne være brugt til at styrke den grønne offentlige transport, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tommy Petersen (R).Foto: /ritzau/Thomas Borberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V) og Tommy Petersen (R)
Hhv. spidskandidat til kommunalvalget i København og kandidat til kommunalvalget samt gruppeformand og politisk leder i København. 

Lad os slå det fast med det samme: København skal satse massivt på den kollektive trafik.

De kommende år vil byde på endnu flere tilflyttere og internationale gæster i form af turister, studerende og ansatte i det private erhvervsliv. Hvis de alle sammen sætter sig ind i en bil, sander hele vejnettet til.

Derfor skal vi naturligvis tilpasse den kollektive trafik, så københavnerne fortsat kan navigere nemt rundt mellem Metro, S-tog og busser.

Fakta
Deltag i debatten!

Kollektiv trafik kræver investeringer. Både for at sikre effektivitet, men også for at bidrage til den grønne omstilling med blandt andet en markant mere klimavenlig busflåde.

Alt for høje administrationsudgifter
Desværre bruger vi i dag mange penge på administration, der i stedet kunne være brugt til at styrke den grønne offentlige transport. Transportselskabet Movia, der står for det meste af den københavnske busdrift, har nemlig vokset sig til en administrativ mastodont. Sammenligner man med tilsvarende trafikselskaber, har Movia eksempelvis 200 administrative ansatte mere end Sydtrafik, der altså har en tilsvarende opgave i blandt andet trekantsområdet.

Kunne vi ikke gøre det lidt bedre? Lad os flytte midler fra bureaukrati til busser. Det burde være i alles interesse.

Cecilia Lonning-Skovgaard og Tommy Petersen

Samtidig er de administrative omkostninger per køretime 20 procent højere end hos Sydtrafik. Hvis Movia administrerede lige så effektivt, ville de altså have i omegnen af 50–60 millioner kroner ekstra – om året! Penge, der for eksempel kunne købes nye busser for.

Derfor undrer vi os meget over den nuværende økonomiske prioritering i Movia.

Kunne vi ikke gøre det lidt bedre? Lad os flytte midler fra bureaukrati til busser. Det burde være i alles interesse.

I stedet for at sidde på hænderne burde Københavns Kommune – som langt den største kommune i Movia – være sit ansvar bevidst og i stedet prioritere administrationsmidler til mere servicepersonale eller nyere busser, der fremskynder den grønne omstilling til gavn for både klima og økonomi.

Med andre ord: Investeringerne i den kollektive trafik bruges på den kollektive trafik og ikke på administration.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Tommy Petersen

Medlem af Borgerrepræsentationen (R), Københavns Kommune
cand.merc. (CBS)

0:000:00