Debat

V-rådmand: God infrastruktur kræver løbende vedligehold

TEMADEBAT: Vi bør lægge vores kommunale regnskaber og budgetter om, for når man undgår at vedligeholde infrastrukturen nu og her, skubber man en kæmpe regning videre til næste byråd, skriver Jane Jegind (V), rådmand i Odense Kommune.

Foto: Colourbox.dk
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jane Jegind (V)
Rådmand, Odense Kommune

Det er afgørende vigtigt, at vi har en god infrastruktur - at vi kan komme rundt med varer og for at levere serviceydelser - og selv kan komme på arbejde og fritid. Desværre lider vores infrastruktur af, at det ikke er tydeligt, hvilken stand den er i, og hvor mange penge kommunerne har bundet i infrastruktur, og hvor stor værdiforringelsen er. 

Det er som med vores hus. Vi kan godt lade være med at male vinduerne år et, to og tre - men på et tidspunkt har vi undladt at male så længe, at der skal helt nye vinduer til.

Vedligeholdelse af asfalt på både veje og cykelstier har det svært i konkurrencen om velfærdsydelser nu og her. Derfor sættes der som oftest ikke nok af til at vedligeholde infrastrukturen. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk

Infrastruktur er en del af vores fælles velfærd
Jeg forsøger - dog endnu uden genklang hos flertallet i Odense - at italesætte vedligeholdelse af infrastrukturen, herunder ordentlige fortove, som en del af vores fælles velfærd.

Lad mig tage eksemplet med dårlige fortove: Ældre og gangbesværede holder sig indendøre, hvis fortovene er i så dårlig stand, at man risikerer at falde, fordi fortovene ligger uordentligt. Dermed risikerer vi, at nogen isolerer sig og taber fællesskabet og bliver ensomme.

Vi skal spørge os selv, inden vi investerer i nyt i kommunerne, om det ikke var bedre at passe på det, vi har. Det nytter jo ikke at bygge en ny hal, hvis to andre må lukke på grund af dårligt vedligehold. 

Jane Jegind (V), Rådmand, Odense Kommune

Ensomhed, ikke mindst blandt vores svage ældre, er en stor fælles udfordring. Ensomhed forringer livskvaliteten. 

Det lykkedes i Odense så trods alt at få afsat penge til vedligholdelse af broer, men kun fordi vi nærmerede os tidspunktet, hvor kommunen kunne se ind i, at broerne ville lukke. Det ville trods alt give et væsentligt forklaringsproblem. Men det er en dyr måde at vedligeholde på, hvis man først reagerer, lige før det går helt galt. 

Men hvad gør vi så? Jeg foreslår, at vi laver vores kommunale måde at lægge budgetter og regnskab på om.

Vi skal lægge budget for kommunalt vedligehold
Et kommunalt regnskab bør også have aktiver, passiver og afskrivninger. Der er behov for at tydeliggøre, at når der skubbes med nødvendig vedligehold, ja så skubber vi en regning ind i børneværelset til de kommende byråd - og regningen bliver langt større af at vente, til vejene når en kritisk tilstand. - Det er bedre løbende at sørge for vedligehold. 

Regningen på landsplan er enorm, og det vil tage tid at rette op, men vi skal begynde en bevægelse i den rigtige retning. Det er jo ikke alene infrastrukturen, der lider, det er også de offentlige bygninger, for eksempel skoler og daginstitutioner.

Vi skal spørge os selv, inden vi investerer i nyt i kommunerne, om det ikke var bedre at passe på det, vi har. Det nytter jo ikke at bygge en ny hal, hvis to andre må lukke på grund af dårligt vedligehold. 

En af måderne til øget synliggørelse er også at få lavet en årlig opgørelse - det har vi gjort i nogle år i Odense, og det bidrager trods alt til, at emnet nu rent faktisk debatteres om ikke andet så en gang årligt, når rapporten kommer, og at vi nu har en langt større viden om tilstandene.

Ingen kan længere frasige sig at vide, at vi bruger for lidt på den løbende vedligehold. Jeg kan kun anbefale andre at tage det værktøj i brug. - Det handler også om, at det bliver et naturligt tema, der indgår løbende og ikke noget, der er uklart og gemt væk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jane Jegind

Chef for erhverv-, kultur- og turisme, Langeland Kommune
cand.negot. (Syddansk Uni. 2000)