Debat

Virksomheder kan øge trafiksikkerheden

DEBATPANEL: Trafiksikkerhed skal på dagsordenen hos danske virksomheder, hvor offentlige myndigheder kan vise vejen ved at indføre trafiksikkerhedspolitikker og stille krav til leverandører, skriver direktør for Rådet for Sikker Trafik, Anders Rosbo.
Kandidatstuderende i Fransk og Europæiske studier (CBS). Researcher på nyhedsportalerne Sundhed og Transport. Født og opvokset i København
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Rosbo
Direktør, Rådet for Sikker Trafik

Vi oplever heldigvis, at antallet af dræbte og kvæstede år for år falder i Danmark, og vi er lige ved at nå Færdselssikkerhedskommissionens mål for 2012.

En ny handlingsplan er sendt i høring. Vi skal nå ned på maksimum 120 dræbte og henholdsvis 1000 alvorligt og 1000 lettere kvæstede i 2020.

Uopmærksomhed, fart og sprit er fortsat topscorere i ulykkestatistikken.

Vi har i en lang årrække formået at påvirke danskernes holdning og adfærd via kampagner båret igennem massemedierne. Men hvordan kan vi tænke nyt og nå trafikanterne på en anden måde igennem en ny kanal?

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Inspiration fra udlandet
Vi kan kigge til udlandet. I Norge har det i vist sig, at 40 procent af alle trafikulykker med dødelig udgang sker i arbejdstiden eller til og fra arbejde. Det er tankevækkende. I Danmark er 30 procent af alle arbejdsrelaterede dødsulykker trafikulykker. Og ifølge Arbejdstilsynet kom ca. 1400 i 2010 til skade ved trafikulykker i arbejdstiden.

Der er altså et potentiale i at nå trafikanterne ved at sætte trafiksikkerhed på dagsordenen i de danske virksomheder fuldstændig på linje med andre politikker på fx sundheds- og miljøområdet.

Der er altså et potentiale i at nå trafikanterne ved at sætte trafiksikkerhed på dagsordenen i de danske virksomheder fuldstændig på linje med andre politikker på f.eks. sundheds- og miljøområdet.

Anders Rosbo
Direktør for Rådet for Sikker Trafik

Her kan de offentlige myndigheder vise vejen ved at stille krav til leverandører om trafiksikkerhedspolitik.

Et globalt energiselskab som Shell er et godt eksempel på en virksomhed med mange tusinde underleverandører. De bliver alle præsenteret nogle krav på trafiksikkerhedsområdet, som de skal leve op til. Shells fokus på trafiksikkerhed globalt har betydet en markant forbedring af trafiksikkerheden for medarbejderne og en økonomisk gevinst for selskabet.

I internetdagligvare virksomheden Tesco.com blev antallet af medarbejdere, der forlader virksomheden om året på få år reduceret fra 50 procent til 2 procent, fordi man som virksomhed viste virksomhedens mange etniske chauffører, at man tog hånd om deres sikkerhed.

Det store britiske teleselskab B.T. har i løbet af en årrække sparet ca. 1 mia. kr. på færre skader, sygedage og mere brændstoføkonomisk kørsel.

Danske virksomheder klar med nye initiativer
Herhjemme er virksomheder som Colas, Arla, Arriva og Carlsberg gået forrest med initiativer, der forbedrer den trafiksikre adfærd og mindsker skaderne.

I Arriva har man for år tilbage indført alkolåse i busserne, så man som passager aldrig skal frygte at køre med en buschauffør, der har drukket alkohol. Endvidere sidder der en Green Box i busserne, der ud over at vise, hvor brændstoføkomomisk man kører, samtidig monitorerer buschaufførens adfærd ved kørslen, hårde opbremsninger, sving osv.

Hver måned præmierer selskabet den chauffør på hvert depot, der har udvist den bedste kørsel. I Arriva har fokus på trafiksikkerheden ført til færre ulykker og skader.
Også i Carlsberg har man nu kørt med alkolås i noget tid og er for tiden ved at afprøve uopmærksomhedsalarmer i en del af køretøjerne. Begge virksomheder er sammen med Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension ved at analysere, hvordan man kan forbedre trafiksikkerheden endnu mere på den lange bane.

De offentlige virksomheder kan vise vejen. Det vil være en vigtig brik i en bæredygtig trafiksikkerhedsstrategi for Danmark og for at nå målene i den nationale 2020-plan.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Rosbo

Fhv. kommunikationschef, VisitDenmark, fhv. direktør, Rådet for Sikker Trafik
Journalist (DJH 1990)

0:000:00