Kommunerne afviser computertvang

DIGITALISERING: Målet om, at alle elever senest i 2014 skal have adgang til en computer eller tablet i undervisningen, skal nås ved at bede eleverne tage deres eget udstyr med. Men det vil mange kommuner ikke, viser en ny undersøgelse, Altinget | Uddannelse har lavet.
I 2014 skal alle elever i den danske folkeskole have adgang til en computer i undervisningen. Kommunerne vil dog ikke tvinge eleverne til at tage deres eget udstyr med i skole
I 2014 skal alle elever i den danske folkeskole have adgang til en computer i undervisningen. Kommunerne vil dog ikke tvinge eleverne til at tage deres eget udstyr med i skoleFoto: Colourbox
Julie Lundbek

Det vil være i modstrid med folkeskoleloven at kræve, at børnene selv skal have en tablet eller computer med i skole. For det er gratis at gå i den danske folkeskole, og undervisningsmidlerne må heller ikke koste noget.

Uffe Villumsen
Skolekonsulent i Brøndby Kommune
Fakta
Det står der om 1:1-målet i digitaliseringsstrategien:

"Skolerne skal sørge for, at alle elever frem mod 2014 kan arbejde individuelt med computere (eller tilsvarende), Det kan kun realiseres, hvis hovedparten af eleverne medbringer egen computer eller tilsvarende til brug i den daglige undervisning. Skolerne stiller udstyr til rådighed for enkelte elever, der ikke har mulighed for at medbringe egen computer. Skolerne skal løse de udfordringer, der opstår vedr. infrastruktur og organisering af indsatsen, herunder eksempelvis øget belastning fra de mange samtidige brugere på det trådløse netværk og behov for support af skolens it-udstyr."


Kilde: Digitaliseringsstyrelsen

Fremtidens læringsmidler er digitale. Det er de fleste enige om, men præcis hvordan vi når dertil, er mere uklart.

I den fælles digitaliseringsstrategi, som kommunerne, regionerne og den tidligere regering lancerede i august sidste år, står det dog helt klart, at alle elever frem frem mod 2014 skal have adgang til en computer, tablet eller lignende i undervisningen. Og dette mål kan ifølge strategien kun nås, hvis hovedparten af eleverne medbringer egen computer eller tilsvarende til brug i den daglige undervisning - en såkaldt "bring your own device"-strategi.

Læs folkeskole-initiativerne i digitaliseringsstrategien her (eksternt link)

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00