Debat

Drop forsøg med udlicitering på børneområdet

DEBAT: Der er ikke belæg for, at udlicitering af børneområdet har en effekt for produktiviteten, skriver formand for BUPL, Henning Pedersen.
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det offentlige underforbrug har nu stået på i lang tid ude i kommunerne. Vi har brug for en økonomiaftale, hvor kommunerne får lov til at bruge alle de milliarder, der står ubrugte hen.

Henning Pedersen
Formand for pædagogernes fagforening, BUPL
Af Henning Pedersen
Formand for pædagogernes fagforening, BUPL
 
Finansminister Bjarne Corydon har haft den store tegnebog fremme dette forår.
 
Han har lagt 4,5 millioner kroner af skatteydernes penge på bordet hos konsulentvirksomheden McKinsey & Co, der nu skal finde nye måder at udlicitere den borgernære velfærd.
 
Danmark har ellers allerede i dag en høj grad af udlicitering på de mere tekniske områder som eksempelvis vej- og anlægsarbejde. Men nu skal også børnepasning, ældreomsorg og handicaphjælp i endnu højere grad på private hænder.
 
For der skulle angiveligt være et stort uudnyttet potentiale, som bare venter på at blive udnyttet. Det har vi også hørt fra Produktivitetskommissionen, der ser muligheder for store besparelser på børneområdet ved udlicitering. Vi bliver mere produktive – helt uden kvalitetstab.
 
Vi mangler beviser
Det lyder alt sammen besnærende, men der mangler ganske enkelt belæg for, at udlicitering af børneområdet har en effekt for produktiviteten. Erfaringer fra for eksempel Sverige viser tværtimod, at det kan gå gruelig galt, hvis man først gør børn til forsøgspersoner i en stor spareplan.
 
De danske kommuner har også tidligere forsøgt sig med udlicitering af børnene. Tilbage i 1990’erne lod flere kommuner private ISS overtage børnepasningen. Det gik helt galt, og flere kommuner valgte til sidst at opsige kontrakten. ISS fandt også ud af, at det var et svært område at tjene penge.
 
Lad nu være med at gøre børn til forsøgspersoner i en stor spareøvelse om udlicitering.
 
Vi ved fra adskillige undersøgelser, at kvalitet i daginstitutioner har stor betydning for, at børn klarer sig godt senere i livet. Der er brug for, at politikerne skaber tryghed om vores kernevelfærd, så forældrene med ro i sindet kan aflevere børnene i institutionen om morgenen.
 
Regeringen gik ellers den rigtige vej, da den sammen med Enhedslisten afsatte 500 millioner kroner på finansloven om året til at ansætte flere pædagoger i daginstitutionerne.
 
Problemet er, at halvdelen af pengene er forsvundet i kommunekassernes dybe hul. Kun halvdelen er blevet brugt til kvalitetsforbedringer.
 
Der mangler retningslinier på børneområdet
Nuvel, regeringen er blevet klog af skade. Under de seneste finanslovsforhandlinger afsatte man en milliard til ældreområdet, men kommuner fik denne gang ikke bare pengene udbetalt ved Kasse 1. Nu skal kommunerne søge om pengene – og bagefter dokumentere, at pengene reelt er gået til ældreområdet. 
 
Den nye skrappe linje over for kommunerne med ansøgning og dokumentation skyldes netop erfaringer fra børneområdet. Derfor kan det undre, at regeringen ikke også ændrede vilkårene for de 500 millioner kroner, så vi kunne sikre, at kommunerne bruger pengene på børnene.
 
Det offentlige underforbrug har nu stået på i lang tid ude i kommunerne. Vi har brug for en økonomiaftale, hvor kommunerne får lov til at bruge alle de milliarder, der står ubrugte hen.
 
På børneområdet har vi fra 2009 til 2012 oplevet en dårligere normering år efter år, mens flere pædagoger går ledige på arbejdsmarkedet.  Invester nu pengene i at få skabt mere kvalitet i daginstitutionerne – og skab kvaliteten i de eksisterende institutioner.
 
Vi har ikke brug for mere udlicitering og fejlslagne ISS-eventyr. Vi har brug for flere pædagoger til børnene.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Pedersen

Fhv. formand, BUPL
pædagog (Seminariet for Fritidspædagoger, Vanløse 1974)

0:000:00