S vil hjælpe tykke børn

FEDME: Socialdemokraterne vil lave et sundhedstilbud til forældre med tykke børn. Projektet skal foregå i samarbejde med skolerne.
Maria Dalby

Alle børn skal have en chance for at leve sundt, derfor foreslår Socialdemokraterne et samarbejde mellem forældre og skole, som skal have fokus på sundhed.

Partiet vil bruge 50 mio. kr. til projektet, da der nu er så mange overvægtige børn, så der skal handles på det.

"Vores mål er, at alle børn i Danmark skal have de bedste muligheder for at klare sig - for at komme på 1. holdet, så at sige. Derfor kan vi ikke sidde på hænderne, mens stadig flere børn bliver overvægtige eller på anden måde mistrives," siger Flemming Møller Mortensen, Socialdemokraternes forebyggelsesordfører.

Dokumentation

SSF-samarbejde (Sundhed-Skole-Forældre)

Med henblik på at hjælpe børn og unge som er overvægtige, ryger, ikke trives på grund af psykiske problemer f.eks. i forbindelse med mobning, forældres skilsmisse osv. eller er på vej ud i et misbrug af alkohol eller stoffer, skal der etableres et udvidet og forpligtigende samarbejde mellem skoler, sundhedssektoren, forældre og kommunernes fritidsforvaltning om sundhed og trivsel for det enkelte barn.

Vi har valgt at kalde samarbejdet for et SSF-samarbejde, forstået som Sundhed-Skole-og Forældre-samarbejde. Dette inspireret af SSP-samarbejdet om børn og unge, der er på vej ud i kriminalitet. Samarbejdet vil kræve, at sundhedsplejersker og skolelægerne bruger timer på samtaler med elever og forældre. Det vil vi afsætte 23 mio. kr. til.

Sundhedsplejersker og skolelæger udfører allerede i dag et stort forebyggelsesarbejde blandt børn, men de mangler redskaber til at yde en mere effektiv indsats overfor børn med større problemer, ligesom den eksisterende indsats ophører ved udgangen af folkeskolen. Derfor foreslår vi konkret, at skoler, sundhedsplejersker og skolelæger, forældre samt kommuners fritidsforvaltninger, yderligere inddrages i og samarbejder om at fremme børns sundhed, herunder at de får flere redskaber hertil.

De konkrete indsatsområder er bl.a. følgende:

-rygestop
-diætisttilbud
-sund mad i skoler
-daglig motion

Rygestop
Socialdemokraterne vil lave særlige rygestopkurser, så skolens læger og sundhedsplejersker har et reelt tilbud til børn og unge, som ryger. I dag kan lærere og skolelæger/sundhedsplejersker kun fortælle eleverne, at det, de gør, er usundt. Men der skal også handling til, så børn, der ryger, får hjælp til et sundere liv. Unge er langt mere motiverede for rygestop end voksne, hvilket skal udnyttes rettidigt.

Folkeskoler og efterskoler skal være 100 % røgfrie områder.
Forslaget vurderes at koste 10,5 mio. kr.

Diætisttilbud
Andelen af danske børn, der er overvægtige, er stigende. I aldersgruppen 11-15 år er 14 procent af børnene, ifølge Statens Institut for Folkesundhed, eksempelvis overvægtige. Fedme er et stort og tiltagende problem, fordi mange børn og unge dels risikerer mobning og dels senere i livet kan udvikle en række følgesygdomme. Derfor vil Socialdemokraterne tage tidligt fat på de børn og unge, som er overvægtige, og tilbyde disse og deres familier et gratis diætistforløb.

Skolelæger, praktiserende læger og sundhedsplejersker skal med Socialdemokraternes forslag kunne henvise til et diætistforløb af et års varighed, hvor barnet eller den unge sammen med familien møder diætisten en gang om måneden. Dette med henblik på at finde ud af, hvad der kan gøres og iværksætte en plan for at lægge dårlige vaner på hylden til fordel for en sundere livsstil. I forløbet ses der på motion og bevægelse som en del af dagligdagen.

Forslaget vurderes at koste 21 mio. kr.

Sund mad i skoler
Alle børn i skoler skal have mulighed for at købe et sundt og billigt måltid mad samt let adgang til at købe billig frugt og spise det i klasselokalet efter aftale med læreren. Det vil både kunne forebygge at børn bliver overvægtige og bidrage til ændrede spisevaner i familien og samtidig forbedre indlæring. Erfaring viser nemlig, at hvis børn har fået et sundt måltid mad midt på dagen, kan de bedre koncentrere sig om undervisningen sidst på dagen.

Sundhed og sund kost skal integreres som fag i skolen, for at sikre en tidlig indlæring af gode færdigheder for kost og motion.

Forslaget vurderes at være omkostningsneutralt.

Daglig motion
Skoler og ungdomsuddannelser skal sikre, at børn og unge får en times motion eller bevægelse dagligt. Det betyder ikke, at elever i folkeskolen nødvendigvis skal have en times idræt dagligt, eller at erhvervsskolerne skal til at bygge idrætshaller. Socialdemokraterne går ind for metodefrihed og kommuner og skoler kan derfor selv bestemme, hvordan eleverne skal aktiveres til en times motion eller bevægelse dagligt. En måde kunne f.eks. være at have ekstra lange frikvarterer, hvor SFOen eller den lokale idrætsklub arrangerer lege eller sport, som sikrer at børn og unge får rørt sig. Ungdomsuddannelser kan evt. gøre brug af firmaordninger til motion. for elever. Bevægelse er vigtig, bl.a. fordi der er sammenhæng mellem fysisk aktivitet og læring hos børn.

Forslaget vurderes at være omkostningsneutralt.
 


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00