S vil stramme tilsynet med friskoler

NYHED: Friskoler skal ikke kunne tjekke deres eget faglige niveau, og derfor skal skolerne have uafhængigt tilsyn, mener Socialdemokraterne. Ændringerne er på vej, siger friskolerne.
Anders Heissel

Vi synes også, det bør laves om. For 90 procent af skolerne er det ikke et problem, men der kan være en mindre gruppe skoler, der kan have et problem, når de selv kan vælge den tilsynsførende.

Ebbe Lilliendal Jørgensen
Landsformand i Dansk Friskoleforening
Fakta

Fakta om privat- og friskoler:

I øjeblikket er der 487 tilskudsberettigede skoler

Tilskuddet til de frie grundskoler i 2007 var 4,2 mia. kroner


Kilde: Undervisningsministeriet

Med over fire milliarder kroner i årlig offentlig støtte skal privat- og friskoler ikke kunne føre tilsyn med sig selv. Skolerne bør tjekkes af et uafhængigt tilsyn, så det faglige niveau bliver sikret.

Det mener Christine Antorini, Socialdemokraternes uddannelsesordfører, der i løbet af efteråret vil fremlægge forslaget i Folketinget.

"Vi kan ikke se ideen i, at delvist statsfinansierede skoler selv kan vælge deres tilsynsførende. Vi synes, at folkeskoler og privatskoler skal stilles lige, så der er et uafhængigt tilsyn med både folkeskoler og privatskoler. Det er kun rimeligt, at uanset hvilken type skole man vælger, kan man være sikker på, at den lever op til de faglige krav," siger Christine Antorini.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00