Politikere: Det ønsker vi os i julegave, Bertel

ØNSKESEDDEL: Undervisningsminister Bertel Haarder (V) får her overrakt en lang liste af juleønsker fra uddannelsesordførerne. Se, hvad julegaveønskerne er fra de politiske med- og modspillere.
Måske ikke ligefrem pengegaver, men politikerne ønsker sig blandt andet en reel praktikpladsgaranti og en mobbefri skole.
Måske ikke ligefrem pengegaver, men politikerne ønsker sig blandt andet en reel praktikpladsgaranti og en mobbefri skole. Foto: Colourbox
Anders Heissel

DF: Fjern fritagelsesparagraffen for kristendom
"Det helt store juleønske er en mobbefri skole. Hvis det skal være en helt konkret lovændring, så ønsker jeg mig, at fritagelsesparagraffen bliver ophævet. Kristendomskundskab er jo ikke forkyndende, og for mig er det vigtigt, at alle børn i Danmark bliver bekendt med og forstår de værdier, som vores samfund bygger på," ønsker Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe.

Enhedslisten: En reel pratikpladsgaranti
"Jeg ønsker mig en reel pratikpladsgaranti. Det betyder udvidelse af skolepraktikken, men det betyder først og fremmest, at der stilles krav til de egnede virksomheder om, at de løfter deres del af uddannelsesopgaven. Jeg ønsker mig et uddannelsessystem, hvor alle unge har mulighed for at gennemføre hele deres uddannelse," siger Enhedslistens uddannelsesordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

S: Nej tak til brugtvogns-eftersyn
"Jeg ønsker mig, at han gennemfører et ambitiøst udviklingsprogram for fremtidens folkeskole frem for et 360 graders serviceeftersyn, der lyder af brugtvogns-eftersyn og minus-ambition på folkeskolens vegne," siger forklarer Christine Antorini om det socialdemokratiske juleønske til undervisningsministeren.

Radikale: Uddannelser i alle steder af landet
"Jeg ønsker mig en reform af taxametersystenet af ungdomsuddannelserne og de mellemlange videregående uddannelser. I dag er de totalt aktivitetsafhængige og problemet er, at de dermed ikke kan leve op til, at der skal være uddannelser i alle dele af landet. Tanken er jo, at uddannelserne skal være i alle dele af landet, og hvis ikke der sker en ændring af taxametersystemet, vil vi se den ene uddannelse efter den anden lukke med det resultat, at man kun kan uddanne sig i de store byer," siger De Radikales uddannelsesordfører, Marianne Jelved.

Jeg ønsker mig, at han gennemfører et ambitiøst udviklingsprogram for fremtidens folkeskole frem for et 360 graders serviceeftersyn, der lyder af brugtvogns-eftersyn.

Christine Antorini
Socialdemokraternes uddannelsesordfører

Konservative: Efteruddannelse af lærerne
"Jeg vil ønske en bunke penge til at efteruddanne folkeskolelærerne, så de kan undervise i alternative undervisningsformer. Det kan være at måle skolegården op i matematik eller at arbejde med dansk i formning og billedkunst for at krydse nogle boglige og kreative fag. Og det er lærerne ikke gode nok til i dag," siger Konservatives uddannelsesordfører, Henrik Rasmussen (K).

SF: Reel indsats mod ungdomsarbejdsløshed
"Julegaven skal være en reel indsat imod ungdomsarbejdsløshed. De unge skal ud af arbejdsløshedskøen og over i uddannelse. Det kræver stop for stigning i klassestørrelser på alle ungdomsuddannelser, fordi mindre frafald kræver, at eleverne har tid med deres lærer. Og det kræver flere praktikpladser og at offentligt udbudsmateriale skal indeholde krav om, at virksomheden har lærlinge. Og endeligt kræver det en 5-årig læreruddannelse og systematisk efteruddannelse af folkeskolens lærere," siger Pernille Vigsø Bagge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

0:000:00