Heldagsskole splitter regeringen

FOLKESKOLE: Konservative tordner mod heldagsskolen, mens Venstre er for. Haarder nedtoner uenigheden og afventer 360-graders eftersynet af folkeskolen. Regeringen er splittet, mener S.
Venstre og Konservative er uenige om, hvorvidt børns skoledag skal hænge mere sammen med deres fritid.
Venstre og Konservative er uenige om, hvorvidt børns skoledag skal hænge mere sammen med deres fritid.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Jeg synes, det er oplagt, at når kun en lille del af børnene kommer hjem om eftermiddagen, så skal vi prøve at skabe mere sammenhæng mellem det, der sker i skoletiden, og det, der sker efter skoletiden.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Skal en elev have fri, når den sidste time er færdig, eller skal eleven have koblet sin skoletid mere sammen med sin fritid?

Ja, siger Venstre. Nej, siger Konservative.

Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der til Venstres sommergruppemøde i august præsenterede ideen om at lade skoletiden og fritiden smelte mere sammen.

I sidste uge rejste oppositionen så debatten om helhedsskolen i folketingssalen med et forslag om, at kommunerne selv kan oprette heldhedsskoler uden at spørge ministeren om lov, samt at Folketinget skal arbejde for, "at samarbejde mellem skolen og fritidsordningen, det lokale foreningsliv, det lokale samfund og andre relevante aktører skal udvikles".

S: Løkke har gjort regning uden vært
Oppositionens forslag blev nedstemt, og Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini hæftede sig ved, at regeringen ikke selv stillede med et forslag, der kunne vedtages.

"Det er meget unormalt, at regeringen ikke selv stiller med et forslag, og det er særdeles unormalt, når det er statsministeren, der har rejst debatten. Men det er jo fordi, regeringen ikke kan blive enige internt. Konklusionen må være dyb splittelse i regeringen, og man må konstarere, at Lars Løkke Rasmussen har gjort regning uden vært ved at rejse debatten uden at have Konservative med," siger Chritsine Antorini.

Men Bertel Haarder har flere gange sagt, at der ikke er brug for lovgivning, fordi alle skoler, der vil være helhedsskoler, kan få lov. Så er der vel ikke brug for en lov?

"Det skal ikke være afhængigt af, hvem der sidder som minister. Da Ulla Tørnæs var minister, sagde hun nej flere gange, og hvis det bliver en konservativ undervisningsminister, vil vedkommende jo sige nej. Derfor er en lov nødvendig," siger hun.

Vigtigt med leg uden voksne
Men Henrik Rasmussen, uddannelsesordfører for Konservative, stemte imod oppositionens forslag, fordi han ikke ser nogen grund til, at børnene skal gå længere i skole, end de gør i dag.

"Jeg går ikke ind for hverken heldagsskole eller helhedskole. Jeg synes det er vigtigt, at børn klart kan skelne, hvornår de har fri. Oppositionen siger, at ved at bringe leg og læring sammen kan man højne det faglige niveau, men det er jeg ikke enig i. Det er lige så vigtigt, at børn får lov til at lege uden at blive afbrudt af voksne," siger Henrik Rasmussen.

En heldagsskole vil også fratage forældrene deres ansvar for børnene, mener den konservative ordfører.

"Det er vigtigt, at forældrene har et ansvar for deres børn, så børnene kommer forberedte og udhvilede. Det skal skal ikke være sådan, at når et barn kommer hjem fra heldagsskole, er det færdig med at lave lektier. Forældrene mister på den måde overblikket og indblikket i, hvordan deres barn trives i skolen både fagligt og socialt," siger Henrik Rasmussen.

Men når Venstre er for heldagsskoler, er regeringen vel splittet?

"Ja, sådan er politik jo. Men heldagsskole kan godt fungere steder, hvor børnene har særlige behov, og der er vi jo enige med Venstre. Men vi mener bare ikke, at heldagsskoler skal være muligt på alle skoler.

I regeringens afbureakratiseringskatalog, er der forslag om at afskaffe loftet over timer i de mindste klasser med begrundelsen, "at der er gode erfaringer med forsøg, hvor skoledagene har været længere end seks timer". Er I så imod eller for heldagsskoler?

"Der mangler et par ord i forslaget, nemlig at det skal være heldagsskoler for børn med særlige behov. Og det skal med, hvis vi skal bakke op om det. Børn med særlige behov kan være børn, der skal sprogstimuleres, eller børn, der opfører sig dårligt. Ting, der gør, at man har brug for at sikre, at børnene er i en tryg ramme. En heldagsskole gør eksempelvis, at ballademagere bliver tæmmet, så de kan få en uddannelse på længere sigt," siger Henrik Rasmussen, der betegner diskussionen som spændende og god.

Fakta

Heldagsskoler eller helhedsskoler?
Politikerne bruger begge begreber, men hvad mener de egentlig?

Socialdemokraterne:
"Vi kalder det helhedsskoler, fordi heldagsskoler lugter af skole hele dagen, mens helhedsskolen ikke handler om det tidsmæssige, men at man kan kombinere leg og læring," siger Christine Antorini.

Venstre:
"En heldagsskole handler om, at skolen først slutter klokken 16.00, og er typsisk det, vi har i ghettoområder med mange tosprogede. Helhedskoler handler om, at man lægger vægt på samarbejde med eksempelvis lokale idrætsklubber, så der bliver en kanal fra skolen til det, der foregår om eftermiddagen. Men det ene udelukker ikke det andet, så derfor bruger jeg også begge tolkninger i flæng," siger Bertel Haarder.

Konservative:
"Det dækker over det samme, men helhedsskoler lyder flottere end heldagsskoler. Jeg mener, at debatten mest handler om heldagsskole, der betyder, at man kan have en matematiktime klokken 15.00 om eftermiddagen," siger Henrik Rasmussen.

Jeg går ikke ind for hverken heldagsskole eller helhedskole. Jeg synes det er vigtigt, at børn klart kan skelne, hvornår de har fri.

Henrik Rasmussen (K)
Uddannelsesordfører

Bertel: Oplagt med mere sammenhæng
Det synes undervisningsminister Bertel Haarder (V) til gengæld ikke.

"Jeg synes, det er en af de mest overflødeige debatter længe, fordi vi har et stort omfattende 360 graders eftersyn af folkeskolen foran os," siger Bertel Haarder, der dog helt grundlæggende - ligesom statsminister Lars Løkke Rasmussen - er positivt over for heldagsskoler.

"Jeg synes, det er oplagt, at når kun en lille del af børnene kommer hjem om eftermiddagen, så skal vi prøve at skabe mere sammenhæng mellem det, der sker i skoletiden, og det, der sker efter skoletiden," siger han.

Men han vil ikke lægge sig fast på bestemte tolkninger af heldagsskole eller helhedskole, før regeringen har foretaget sit 360 graders eftersyn af folkeskolen. Derfor havde regeringen heller ikke et forslag med i folketingssalen, siger han.

"Jeg synes ikke, der er brug for at vedtage noget som helst lige før, vi starter en kæmpe proces med et 360 graders eftersyn af folkeskolen. Vi har ikke brug for at drage konklusioner på forhånd. Så når vi finder debatten overflødig og ikke vil have lukket nogle muligheder, inden vi tager en åben og fordomsfri debat, så er det logisk at sige nej til oppositionens forlsag," siger Bertel Haarder.

Men hvad siger du til, at Konservative er mod en heldagsskole?

"Jeg tolker Konservative på den måde, at de ikke vil have, alle skoler skal kunne være heldagsskole, fordi man dermed tvinger alle børn til at gå i skole hele dagen."

Er du enig i det?

"Jeg vil hverken åbne eller lukke døren, før vi har haft gennemgået processen. Også for at ikke at afspore debatten," siger han.

Socialdemokraterne mener, at Lars Løkke Rasmussen har gjort regning uden vært. Er du enig?

"Nej, for han har kun sagt, at når langt de fleste børn er i skole, skal der bedre sammenhæng i børnenes hverdag. Det er jo svært at være imod. Men han har ikke taget stilling til, om det skal kunne gælde for alle børn. Der vil vi gerne holde alle døre åbne," siger Bertel Haarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring

0:000:00