Espersens friskole-udmelding er en gammel sag

FRISKOLER: Lene Espersen vil skærpe tilsynet med de muslimske friskoler. Men der er lige kommet nye tilsynsregler for friskoler, pointerer V. SF undrer sig over Espersens manglende kendskab.
Lene Espersen får let ved at stramme tilsynet med muslimske friskoler. Det er nemlig allerede gjort, pointerer både V og SF.
Lene Espersen får let ved at stramme tilsynet med muslimske friskoler. Det er nemlig allerede gjort, pointerer både V og SF.Foto: colourbox.com
Anne Bjerregaard

Vi startede allerede i 2005 med at skærpe tilsynet betydeligt, og vi har kigget på det igen her i efteråret, så friskolerne er i den grad under opsyn allerede nu, og ret mange af dem har kommunalt tilsyn. Så det er dejligt, at hun giver den en omgang mere i opmærksomhedsafdelingen. Så er jeg sikker på, vi ikke behøver gøre ret meget ekstra, for det er eksisterende.

Anne-Mette Winther Christiansen
Uddannelsesordfører, Venstre
Partiformand i de Konservative, Lene Espersen, meldte søndag ud, at muslimske friskoler skal have strammet tilsynet for at sikre, at der ikke undervises i ting, der bidrager til et parallelsamfund.

Men faktisk er reglerne for tilsyn netop blevet strammet op, pointerer uddannelsesordfører Anne-Mette Winther Christiansen (V). Alligevel er hun glad for, at Lene Espersen tager endnu en runde i tilsynsmanegen:

"Vi har jo skærpet det tilsyn for længe siden. Det er ikke en ny sag. Det er bare dejligt, at hun giver den en opmærksomhedsrunde mere," siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Hun pointerer, at der allerede er sket meget på tilsynet med friskolerne.

"Vi startede allerede i 2005 med at skærpe tilsynet betydeligt, og vi har kigget på det igen her i efteråret, så friskolerne er i den grad under opsyn allerede nu, og ret mange af dem har kommunalt tilsyn. Så det er dejligt, at hun giver den en omgang mere i opmærksomhedsafdelingen. Så er jeg sikker på, vi ikke behøver gøre ret meget ekstra, for det er eksisterende," siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Hun korrigerer også Espersens udmelding om, at alle tilsyn på friskolerne er varslede.

"Undervisningsministeret har været meget aktive med tilsyn, og her har noget af det været anmeldt på forhånd, ja. Men man stiller lige så ofte med et uanmeldt tilsyn."

SF: Har Espersen kendskab til området?
I SF undrer folkeskoleordfører Pernille Vigsø Bagge sig over den konservative partiformands udmelding.

"Vi har lige vedtaget nye tilsynsregler i Folketinget, og det synes jeg hører med til historien," siger hun og udtrykker forvirring over, hvor den konservative partiformand vil hen.

"Jeg ved slet ikke, hvad det er, hun konkret mener, der skal ske. Hvad er det for nogle lovstramninger, hun vil have? Det lyder som en, der ikke har kendskab til, at der bliver ført kontrol med det her område fra ministeriets side," siger Pernille Vigsø Bagge og uddyber:

"Friskolerne og ministeriet har sammen lavet nye tilsynsregler, som vi har siddet og arbejdet med og lavet til alles tilfredshed og vedtaget i folketinget til den sidste samling. Det ved Espersen måske ikke," siger Vigsø Bagge.

Hun mener, det er på tide at lade friskolerne være i fred.

"Der er foretaget 14 stramninger på friskolelovens områder under denne regering, og det er tilstrækkeligt. Nu kører det, og man har mulighed for at sætte skærpet tilsyn på, hvis man har mistanke om, at en fri grundskole ikke retter sig efter lovens intentioner. Det er rigeligt."

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00