Debat

Lene Espersen skaber mistillid

DEBAT: Lene Espersen kender tydeligvis ikke regeringens egen politik og signalerer både mistillid og "dem-og-os-stemning" med sit integrationsforslag, siger friskolernes formand, Ebbe Lilliendal.
Foto: colourbox.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Ebbe Lilliendal
Formand for Dansk Friskoleforening

Den konservative partiformand Lene Espersen langer i sit nye integrationsudspil ud efter de muslimske friskoler.

Lene Espersen foreslår, at der skal strammes op omkring tilsynet med friskolerne, for hun vil vel ikke lave en lov, som alene gælder for de 20 muslimske friskoler og ikke for de øvrige 480 frie grundskoler!

Lene Espersen og Det Konservative Folkeparti har selv gennem de seneste fem år været med til at stramme lovgivningen lige præcis omkring kravet til, at friskolerne skal opdrage til at leve i et land med frihed og folkestyre.

I friskolelovens §1 står der:

Gennem mine mange besøg bl.a. på muslimske friskoler genkender jeg slet ikke det billede, som Lene Espersen tegner af de skoler, og jeg vil opfordre til, at der kommer konkrete eksempler, der retfærdiggør den skingre tone, forslaget bærer præg af.

Ebbe Lilliendal
Formand for Dansk Friskoleforening

"Skolerne skal i deres formål forberede eleverne til at leve i et samfund med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes kendskab og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder herunder ligestilling mellem kønnene."

Det vil klæde konservative at vente
Det føres der allerede i dag tilsyn med, og lige før sommerferien vedtog Folketinget med konservative stemmer endnu en ændring af friskoleloven, som skal kvalitetssikre tilsynet.

Det vil klæde De Konservative at afvente den lov, de selv er med til at indføre, så vi kan afprøve den i praksis, før den skal laves om igen.

Lene Espersen taler også om uanmeldte tilsynsbesøg på friskolerne, som om det skulle være en ny opfindelse. Det har været praksis i en årrække, at Undervisningsministeriet kommer på både anmeldte og uanmeldte tilsynsbesøg. Det har gruppen af muslimske friskoler om nogen mærket.

Det er værd at bemærke, at tilsynsbesøgene ikke har givet anledning til bekymring i forhold til skolernes håndtering af kravet om at forberede til demokrati og lighed mellem kønnene.

Kender Lene ikke til regeringens politik?
Regeringen har allerede besluttet at iværksætte en række tilsynsbesøg på friskolerne og specielt de muslimske friskoler hen over det næste år. Det er som led i regeringens integrationsudspil "En fælles og tryg fremtid". Kender Lene Espersen ikke til den?

Jeg kan komme i tvivl om, hvad Lene Espersen og Det Konservative Folkeparti mener med integration, når deres udspil i virkeligheden signalerer mistillid og yderligere bærer ved til stemningen "dem og os".

Gennem mine mange besøg bl.a. på muslimske friskoler genkender jeg slet ikke det billede, som Lene Espersen tegner af de skoler, og jeg vil opfordre til, at der kommer konkrete eksempler, der retfærdiggør den skingre tone, forslaget bærer præg af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Ebbe Lilliendal Jørgensen

Fhv. landsformand, Dansk Friskoleforening
ba i biologi, lærer

0:000:00