Flertal mod lukning af små skoler

FOLKESKOLEN: Et flertal af danskerne er mod nedlæggelse af små skoler, viser en ny meningsmåling. Et udtryk for et romantiseret syn på alt småt, mener ekspert, mens uddannelsesordførere er uenige om årsagen til modstanden.
Foto: colourbox.com

Det, som er dødssygt, er, at vi i øjeblikket ser, at kommunerne er presset på deres økonomi. Det er ikke med henvisning til pædagogiske begrundelser, at skolerne lukkes, men udelukkende for at spare penge. Og det kan jeg godt forstå, at forældrene reagerer på.

Christine Antorini (S)
Uddannelsesordfører
Mens mange kommuner varsler lukninger af mindre skoler, så er der i befolkningen udbredt modstand. Over halvdelen af danskerne erklærer sig som modstandere af at lukke små skoler, mens en tredjedel er tilhængere, viser en ny meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget | Uddannelse.

Professor og leder af Center for Grundskoleforskning ved DPU, Niels Egelund, er ikke overrasket over tallene, som han mener afspejler det faktum, at befolkningen har en manglende føling med den faktiske virkelighed.

"Der er meget Morten Korch-romantik forbundet med landsbysamfundene og deres institutioner - især skolen. Jeg tror, det bygger på en romantisk forestilling om, at alt småt er godt. Små børn er søde, små hundehvalpe er nuttede, og små skoler er tæt og nært, mens stort er fælt," siger han og tilføjer, at store dele af befolkningen formentligt ikke er vidende om, at de små skoler ofte er dobbelt så dyre at drive per elev.

I Venstre har man svært ved at forklare den udbredte modstand imod lukningerne og peger på, at nedlæggelser af små skoler ikke i sig selv behøves at være negativt.

Dokumentation

Spørgsmålsformulering: I mange kommuner er det planen at nedlægge mindre folkeskoler eller slå dem sammen med andre folkeskoler i kommunen. Er du tilhænger eller modstander af den ide?

Tilhænger: 33 procent
Modstander: 56 procent
Ved ikke: 11 procent

Antal adspurgte personer: 1055

Indsamlingen af data er foregået i perioden fra torsdag 16. september til tirsdag 21. september.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00