K vil uddanne lærere på universitetet

LÆRERE: Konservative vil give lærerne en bedre uddannelse, og den skal ifølge partiets nye strategioplæg ligge på universiteterne. Et forslag er på vej, men ideen får en blandet modtagelse.
De Konservative med forskningsordfører Jørgen Lundsgaard i spidsen vil have læreruddannelsen ind på universiteterne.
De Konservative med forskningsordfører Jørgen Lundsgaard i spidsen vil have læreruddannelsen ind på universiteterne. Foto: www.ft.dk
Morten ØyenKristian Aaskov Nielsen
Fakta
Strategioplægget fra Konservative er et bredt oplæg, der rummer plads til diskussion og konkrete input, som først og fremmest er tænkt som et afsæt til den kommende valgkamp og et nyt holdningsprogram for partiet.

Forslaget om læreruddannelse minder dog om Skolens Rejsehold, der netop har fremlagt sine anbefalinger. Her lyder det blandt andet, at lærernes kompetencer skal styrkes og Rejseholdet anbefaler, at der træffes politisk beslutning om en forskningsbaseret læreruddannelse, samt mere strategisk efteruddannelse af lærerne. 

Kilde: skolensrejsehold.dk
Fremtidens lærere skal uddannes på universiteterne, hvis det står til Konservative. Det fremgår af partiets nye strategioplæg, hvor ønsket begrundes med, at lærerne "fortjener de bedste uddannelsesmæssige vilkår, vi kan give dem".

Det vil give læreruddannelsen en højere status, og lærerne vil få større mulighed for at specialisere sig og gøre brug af et mere internationalt system, lyder begrundelsen fra Konservatives forskningsordfører, Jørgen Lundsgaard.

Forslag på vej
"De muligheder har lærerne ikke endnu," siger Jørgen Lundsgaard.

"Læreruddannelsen har ikke været særlig populær, fordi man ofte ser den som andenrangs i forhold til universitetsuddannelserne. Man må se at få den til at være ligeværdig," siger han og uddyber, at lærerne skal have større mulighed for at bruge det nationale og internationale uddannelsessystem i forhold til efteruddannelse.

"Vi er nødt til at tænke mere i livslang læring - også i forhold til lærerne," siger Jørgen Lundsgaard.

Strategioplægget fra Konservative er et bredt oplæg, der rummer plads til diskussion og konkrete input, som først og fremmest er tænkt som et afsæt til den kommende valgkamp og et nyt holdningsprogram for partiet.

Men ifølge Jørgen Lundsgaard er forslaget om læreruddannelse på universiterne noget, Venstre er helt på linje med, og et fælles forslag om læreruddannelse på universiterne vil komme i det nye folketingsår.

Lærerne: Det ligner vores forslag
Hos Danmarks Lærerforening (DLF) synes formand Anders Bondo Christensen umiddelbart, at forslaget ligger fint i tråd med den universitetsuddannelse, som foreningen har udviklet i samarbejde med Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU).

"Vi synes stadig, vi skal have en professionsrettet læreruddannelse, men det skal samtidigt også være en kandidatuddannelse. Men det skal være en kandidat i didaktik - altså eksperter i at undervise. Ikke kandidater i matematik og fysisk," siger Anders Bondo Christensen.

Dermed er Anders Bondo ikke helt på linje med Jørgen Lundsgaard, som mener, at lærer skal kunne være kandidater inden for forskellige områder på universitetet.

"Det har vi ikke haft fokus på. Det er afgørende, at vi får lavet et system, som bygger oven på vores læreruddannelse. Det vil styrke kvaliteten på læreruddannelsen," siger Anders Bondo Christensen.

Dokumentation
Fra afsnittet Dannelse og uddannelse (side 6)

Vi konservative betragter folkeskolen som en af de helt afgørende søjler i det danske samfund, og vores politik vil altid være, at folkeskolen skal være bedst mulig. Det vil vi blandt andet gøre ved at give lærerne en bedre uddannelse. Hver dag gør de en vigtig indsats og tager ansvar for elevernes faglige læring og dannelse, og de fortjener de bedste uddannelsesmæssige vilkår, vi kan give dem. Derfor vil vi gøre læreruddannelsen til en universitetsuddannelse, ligesom vi også vil give lærerne bedre muligheder for at efteruddanne sig.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00