S: Nedergaard skaber usikkerhed i forligskredsen

ERHVERVSAKADEMIER: Undervisningsministeren opfordrer til fusioner mellem erhvervsakademier og professionshøjskoler, og det er stik mod, hvad forligskredsen blev enige om, lyder kritikken fra S.
Marie Dissing Sandahl

Lad mig understrege, at jeg i forlængelse af jeres (professionshøjskolernes, red.) arbejde med partnerskabsaftaler gerne ser, at der allerede nu tages fat på fusionerne mellem professionshøjskolerne, ingeniørhøjskoler og erhvervsakademier.

Tina Nedergaard (V)
Undervisningsminister
Fakta

Den politiske aftale om erhvervsakademierne er fra 2007 og indgået af regeringen, DF, S og R. 

Visionen med erhvervsakademierne er at styrke udviklingen af de korte videregående uddannelser (KVU) og videregående voksenuddannelser (VVU).

Erhvervsakademierne vil i en fælles institutionel ramme som vækstlag for tekniske og merkantile professionsbachelor- og diplomuddannelser kunne udvikle og udbyde disse uddannelser i partnerskaber med professionshøjskolerne.

(Kursiveringen er tilføjet) 


Kilde: Undervisningsministeriet
Den utidige diskussionen om erhvervsakademiernes fremtid er startet af undervisningsministeren selv, og hendes udmeldinger strider mod, hvad forligskredsen enedes om i 2007. Sådan lyder kritikken fra socialdemokraten Kim Mortensen, som sidder i uddannelsesudvalget og for tre år siden var med til at forhandle aftaleteksten på plads.

Han mener, at ministeren er "illoyal" over for forligskredsen og skaber unødvendig usikkerhed, fordi hun ved flere lejligheder er kommet med udmeldinger, som Kim Mortensen mener mere er udtryk for hendes egne Venstre-holdninger end hendes rolle som minister.

"Derfor virker det som en krigserklæring, at hun kommer og kortslutter det stykke arbejde, som er i gang ude på erhvervsakademierne," siger han og henviser til de to taler, som ministeren har holdt til i maj og juni i år (se udpluk af talen nederst).

"Hvis diskussionen bliver tilbagevendende, hvad er incitamentet for erhvervsskolerne så for at gå rigtigt ind i processen i stedet for at vente og se," spørger Kim Mortensen og fortsætter:

"Hun ødelægger muligheden for at bygge erhvervsakademierne ordentlig op - allerede inden de er kommet i gang."

Dokumentation

DOKUMENTATION: Det har Tina Nedergaard sagt om erhvervsakademierne.

Undervisningsministerens tale ved Professionshøjskolernes Rektorkollegiums årsmøde, den 3. maj 2010.

"Lad mig understrege, at jeg i forlængelse af jeres (professionshøjskolernes, red.) arbejde med partnerskabsaftaler gerne ser, at der allerede nu tages fat på fusionerne mellem professionshøjskolerne, ingeniørhøjskoler og erhvervsakademier. Målet er at sikre endnu stærkere institutioner på vores område i alle dele af landet - det praksisnære og professionsrettede - og at uddannelserne når længst muligt med bevarelse af den høje faglige kvalitet. Det vil jeg tage op i forligskredsen bag globaliseringsaftalen på det førstkommende møde."


Undervisningsministerens tale til en konference den 11. september 2010 om erhvervsakademiernes fremtid arrangeret af LO, Dansk Erhverv og Dansk Industri og Danske Erhvervsskoler - Bestyrelserne.

"Vejen til de politiske målsætninger i 2007-aftalerne er knyttet til en proces, der løber frem til 2015. Det er en proces, hvor erhvervsskoler, erhvervsakademier, ingeniørhøjskoler og professionshøjskoler gennem aftaler og fusioner skal tilrettelægge den institutionelle ramme for de videregående uddannelser."

(Kursiveringen er tilføjet)


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00