Drenge vælger uddannelse fra

HØRING: Over en tredjedel af alle unge mænd mellem 20-24 år har kun færdiggjort folkeskolen. Årsagen er, at drenge ofte vælger den hurtige vej til at tjene penge og komme i arbejde, mener forskere. Rasmus Jarlov (K) og Line Barfod (EL) kommer med bud på løsninger.
Fakta

"Jeg synes ikke, det er vigtigt (med uddannelse, red.). Min far, han tjener 30.000 om måneden, og han har ingen uddannelse. Man kan også tage ud og sejle, eller tage ud på en boreplatform og tjene masser af penge uden en uddannelse. Hvis du skal ud og sejle, skal du bare lige have et par kurser. Min mor, hun er uddannet som social- og sundhedshjælper, og hun tjener ikke en skid."

Max, 17 år


Kilde: Center for Ungdomsforskning
Regeringen har en målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, men 37 procent af de unge mænd mellem 20-24 år har kun en folkeskoleeksamen i baglommen, viser tal fra Danmark Statistik. Det skyldes, at en stor gruppe blandt drengene er langt mere tilbøjelige til at vælge de oplagte muligheder og den nemme vej til en fast indkomst efter folkeskolen. Sådan lød det fra flere forskere til en ligestillingshøring i Folketinget.

Til sammenligning er det 27 procent af pigerne i samme aldersgruppe, som kun har en folkeskoleeksamen.

Ligestillingsforsker og lektor ved RUC, Steen Baagøe Nielsen, forklarer, at en del af drengene ikke ser uddannelse som særligt attraktivt.

"For mange af drengene er det et bevidst valg, som de ikke nødvendigvis opfatter som et nederlag, fordi de er målrettede på deres bestræbelser på at komme i arbejde. På den måde er der en kultur omkring, at godt arbejde ikke nødvendigvis kræver en lang uddannelse," siger han.  

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00