Analyse af 
Rikke Brøndum

Thorning-tidens spøgelse afholder regeringen fra indgreb

I weekenden slog beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fast, at regeringen ikke vil gribe ind i den nu mere end to måneder lange sygeplejerske-konflikt. Vi skal tilbage til 2013 for at finde en forklaring på hvorfor. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

At statsminister Mette Frederiksen (S) bruger samme metode i sin håndtering af sygeplejerskekonflikten som daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gjorde under konflikten i 2008 kan lyde som en vild påstand.

Ikke desto mindre kunne noget tyde på, at det er tilfældet.

I weekenden slog beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard fast, at regeringen ikke vil afslutte strejken, selv om den har varet mere end to måneder, og begge parter har opgivet en forhandlingsløsning. Skruer man tiden tilbage til 2008, afholdt den daværende VK-regering sig også fra at gribe ind i sygeplejerskernes konflikt og lod den fortsætte, indtil de så ind i en halvtom strejkekasse og blev møre til at lave en aftale.

Anders Fogh Rasmussen ville gerne undgå anklager om at sætte den danske model over styr med politisk indblanding, og er der noget, Mette Frederiksen vil vige uden om, så er det netop den form for anklager. Ikke mindst fordi hun som beskæftigelsesminister under Thorning-regeringen gennemførte lovindgrebet i konflikten mellem folkeskolelærerne og kommunerne i 2013.

Lagt afstand til indgreb

Indgrebet var sammen med forkortelsen af dagpengeperioden ét af de områder, som for alvor gav ballade med baglandet og fagbevægelsen. Den socialdemokratiske regering blev beskyldt for at ødelægge den højt besungne danske model af fagbevægelsen selv, og den daværende hovedorganisation FTF – nu en del af FH – klagede sågar over Beskæftigelsesministeriet til FN’s arbejdsorganisation, ILO. Ikke just hverdagskost for socialdemokratiske politikere.

Siden har Mette Frederiksen lagt afstand til indgrebet. Som Altinget har beskrevet, var hun allerede for tre år siden i en balancegang som oppositionsleder, da Danmark under VLAK-regeringen var tæt på en storkonflikt i hele den offentlige sektor. På et pressemøde dagen efter, at de statsansatte og daværende innovationsminister Sophie Løhde fik landet en aftale, fastslog hun, at den danske model ikke virker i den offentlige sektor, og at en kommende socialdemokratisk regering ville nedsætte en arbejdsgruppe for at se, hvordan modellen kunne justeres.

I dag er forhandlingerne flyttet fra Finansministeriet til Skatteministeriet, men andet er der i det store og hele ikke ændret.   

Lader parterne gå planken ud

Regeringen vil dog fortsat gøre alt for at undgå anklager om at ødelægge den danske model med et regeringsindgreb til fordel for regionerne. Særligt med valgløfter om at prioritere de varme hænder i det offentlige og en opnormering med 1.000 ekstra sygeplejersker.

På den baggrund giver det mening at lade parterne gå planken ud som tilfældet var i 2008. I hvert fald så længe prisen for de mange udskudte operationer ikke overstiger prisen for en mere permanent lønstigning til sygeplejerskerne, og så længe medierne og befolkningen ikke presser hårdere på for en løsning.

Pest eller kolera for politikerne

Indtil videre er de andre partier – med undtagelse af Enhedslisten – da også afventende. De har valget mellem et permanent lønløft af sygeplejerskerne, som andre offentlige faggrupper med stor sandsynlighed også vil kræve, og så et indgreb, der kan blive opfattet som om, at politikerne er ligeglade med sundhedsvæsenet og ikke går ind for ligeløn – i hvert fald, hvis de med indgrebet ophøjer det mæglingsforslag til lov, som et massivt flertal af sygeplejersker stemte nej til i juni.

Derfor forstår man også godt, at Dansk Sygeplejeråd så sent som i dag igen har udtaget flere til strejke og forsøger at ramme de områder, som for alvor kan mærkes og fortsætter med demonstrationer. Det er en kamp om befolkningens gunst, og de kommende uger vil vise, hvem der vinder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00