3F-hovedbestyrelse ombestemmer sig: Anbefaler ja til storfusion

FUSION: Det ser mere lyst ud for tilhængerne af en fusion af de faglige hovedorganisationer LO og FTF. LO's største fagforbund, 3F, har ændret holdning og vil nu stemme for.

3F's forbundsformand, Per Christensen, er meget glad for, at 3F er lykkedes med at få sine krav igennem.
3F's forbundsformand, Per Christensen, er meget glad for, at 3F er lykkedes med at få sine krav igennem.Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Den store fusion mellem de to faglige hovedorganisationer LO og FTF er et skridt tættere på at blive en realitet.

En af de største hæmsko for den mulige fusion, LO's største fagforbund, 3F, har nemlig ombestemt sig og er nu for en ny superorganisation. 

Det er resultatet af 3F's hovedbestyrelsesmøde torsdag. Her stemte 81 ud af 82 bestyrelsesmedlemmer for at anbefale sine delegerede at stemme ja ved LO's ekstraordinære kongres i Odense fredag.

Med sine 105 delegerede har opbakningen fra 3F en afgørende indflydelse på det ellers smalle flertal i LO for fusionen. En fusion kræver nemlig to tredjedeles flertal blandt de delegerede i begge hovedorganisationer. Med 400 delegerede på LO-siden skal der altså kun 134 nej-stemmer til, før planen kollapser.

Har fået alle krav indfriet
Opbakningen fra 3F har dog ikke været helt gratis. Forbundet havde opstillet fire krav til den nye organisation i bytte for et ja. Dem har LO og FTF indvilget i at indskrive i den nye organisations grundlag.

Derfor er forbundsformand Per Christensen en meget glad mand efter hovedbestyrelsesmødet.

"Vi betragter det som en kæmpe sejr. Mindre er det faktisk ikke," siger han og tilføjer:

"Vi har fået alle fire krav igennem."

Et af 3F's vigtigste krav var, at den nye hovedorganisation skal kunne have en politisk holdning, der har afsæt i fagbevægelsens værdier.

"Vi insisterede på, at politik bliver indskrevet som en del af grundlaget for arbejdet i den nye hovedorganisation. Det har været vigtigt for os, fordi vi frygter, at en ny hovedorganisation kunne have svært ved at nå til enighed og give genlyd på vigtige politiske spørgsmål. Det har vi fået skrevet ind," siger Per Christensen.

Derudover havde 3F stillet krav til det lokale politiske og faglige arbejde, hvor der nu er enighed og ressourcer til at lave en lokal struktur i den nye hovedorganisation, hvilket skal styrke indflydelse på den lokale arbejdsmarkedspolitik.

3F har også fået tilsagn om, at eventuelt frafald af FTF-medlemmer efter fusionen vil blive kompenseret, og at de organisationer, som LO i dag giver tilskud til, fortsat vil modtage midler. Det drejer sig eksempelvis om Arbejdermuseet.

Stadig usikker afstemning
Selv om 3F nu er med ombord på fusionstoget, er det ikke sikkert, at fredagen ender med en ny faglig hovedorganisation. Hos FTF er valget også usikkert, og her har flere af medlemmerne tidligere givet udtryk for, at de er imod en ny hovedorganisation, der ligner LO for meget.

Lige nu ser det ud til, at der hos FTF er opbakning til fusionen fra store forbund som Danmarks Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd og Politiforbundet, mens Farmakonomforeningen, Prosa, Finansforbundet, Ergoterapeutforeningen, Forsikringsforbundet og Konstruktørforeningen er imod.

Afstemningen fredag er dog hemmelig, og derfor er det stadig ikke muligt at sige noget sikkert om udfaldet hos hverken LO eller FTF.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00