Alle partier enige om udvidet genåbning

GENÅBNING: Alle Folketingets partier er onsdag blevet enige om en udvidet genåbning, der blandt andet fremrykker åbning af zoologiske haver, museer og ungdomsuddannelser.

Efter mere end 10 timers forhandlinger er alle Folketingets partier sent onsdag aften blevet enige om en udvidet genåbningsplan for fase to. 

Aftalen indebærer, at kulturinstitutioner som museer, biografer og zoologiske haver får lov til at åbne straks, og at elever på landets ungdomsuddannelser kan vende tilbage på skolebænken fra på onsdag den 27. maj.

Partierne fremrykker dermed en række elementer, som tidligere var lagt i tredje fase af genåbningsplanen, som partierne præsenterede den 9. maj.

"Når det går godt, har vi også mulighed for at fremrykke nogle ting, som vi egentlig havde aftalt at åbne på et senere tidspunkt," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde sent onsdag aften.

"Vi har sagt meget klart, at hvis tingene går godt i den her åbningsfase, kan vi bevæge os hurtigere frem. Vi kan også stå i en situation, hvor bliver nødt til at gå baglæns. Vi er i dag i en situation, hvor vi kan tage nogle yderligere skridt," lød det videre. 

Flere kan rejse ind i Danmark
En af de helt store knaster ved onsdagens forhandlinger har tilsyneladende handlet om landets grænser.

De får endnu ikke lov til at åbne.

Dog lempes kravene for, hvad der kan betegnes som et såkaldt "anerkendelsesværdigt formål for indrejse til Danmark". 

Det betyder, at forretningsrejsende og personer med fast bopæl i øvrige nordiske lande og Tyskland, som har en kæreste eller et familiemedlem i Danmark, igen kan få lov til at rejse ind i landet. 

Det samme kan udlændinge, der ejer et sommerhus i Danmark. 

"Det er vigtigt, at vi nu kan se en åbning foran os for de turister, der skal ind at levere en økonomisk indsprøjtning i utroligt mange små bysamfund, hvilket er helt afgørende for at komme igennem sommeren,” sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til TV 2 efter pressemødet. 

Senest den 29. maj vil regeringen melde nyt ud om grænserne.

Forsamlingsforbud uændret
Før onsdagens forhandlingerne meddelte et flertal uden om regeringen bestående af Venstre, LA, Radikale, Konservative, DF, Nye Borgerlige og Alternativet, at det ville gå til forhandlingerne med et klart ønske om, at alt bortset fra natklubber og store arrangementer (+500 personer) fik tilladelse til at åbne straks.

Derudover ville partierne have, at forsamlingsforbuddet på maksimalt 10 personer allerede fra på mandag skulle lempes til 50 personer.

Forsamlingsforbuddet fastholdes dog uændret. Fra den 8. juni er det planen, at det skal lempes til mellem 30 og 50 personer.

Geografiske forskelle
Derudover er partierne blevet enige om, at ansatte i den offenlige sektor igen må møde på arbejde fra på onsdag den 27. maj.

Det gælder dog ikke for ansatte i Region Hovedstaden og Region Sjælland. 

Den geografisk differentierede åbning er besluttet, fordi smittetrykket på Sjælland er højere end i Jylland og på Fyn.

Forrige artikel Det ved vi om problemerne med praktikpladser Det ved vi om problemerne med praktikpladser Næste artikel Ugen i dansk politik: Tidligere folketingsmedlem lancerer nyt parti Ugen i dansk politik: Tidligere folketingsmedlem lancerer nyt parti