Alle partier står bag aftale om genåbning: Her er hovedpunkterne

FASE 4: Restauranter må holde længere åbent, men forsamlingsforbuddet består, og hårdt ramte brancher skal fortsat have hjælp. Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale, regeringen netop har landet med alle Folketingets partier. Se dem alle her.

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Justitsminister Nick Hækkerup (S) kunne sent fredag aften sammen med to ministerkolleger og alle Folketingets partier præsentere en aftale om, hvad de videre skridt bliver i håndteringen af coronavirus i Danmark.

Aftalen indebærer blandt andet, at restauranter må holde to timer længere åbent, og at det bliver lettere at komme til Danmark som turist, fordi kravet om seks overnatninger droppes. Men forsamlingsforbuddet består, og natklubber og diskoteker må stadig ikke åbne.

Derfor vil parterne også forlænge den økonomiske støtte til de hårdest ramte virksomheder.

Skal sætte ind mod smittekæder i "særlige grupper"
Op til forhandlingerne havde Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige foreslået, at myndighederne skulle kunne gribe mere kontant ind over for visse grupper, hvis de fylder meget i smittestatistikken.

Konkret foreslog Venstre, at politiet skulle foretage stikprøvekontrol af, om coronasmittede opholder sig i hjemmeisolation, ved at køre hjem til dem og tjekke det. Overholder man ikke isolationen, skal man i højere grad gøre brug af muligheden for tvangsindlæggelse, foreslog Inger Støjberg (V). Forslaget kom efter oplysninger i pressen om, at der havde været smitteudbrud blandt blandt andre somaliere.

Den endelige aftale indeholder et punkt om, at myndighederne skal kunne sætte ind over for smittekæder i særlige grupper, men det skal  ske med oplysning og stikprøvekontrol "efter proportionalitetsprincippet". Det indebærer ifølge Radikales retsordfører Kristian Hegaard, at politiet skal ringe til folk frem for at banke på deres dør. 

Se reaktioner på aftalen nederst i artiklen.

Find den fulde aftaletekst her.

Eller få hovedpunkterne i kort version her:

  • Partierne er enige om, at centrale elementer i den overordnede strategi er test, smitteopsporing og isolation, og at opstået smitte skal slås ned lokalt, før den breder sig.

  • Det er et mål, at 80 procent skal have adgang til COVID-19-test inden for 24 timer,
    og at 80 procent får svar på test dagen efter, at testen er foretaget. Regeringen vil derfor etablere yderligere et ekstra testlaboratorium i Vestdanmark.

  • Myndighederne skal sætte målrettet ind over for smittekæder blandt særlige grupper, der
    på et givent tidspunkt fylder særligt i statistikkerne. Det kan ske med oplysning og stikprøvekontroller efter proportionalitetesprincippet af, om folk efterlever opfordringer til selvisolation. Hvis ikke, kan myndighederne give påbud om selvisolation.

  • Ved lokale smitteudbrud vil der blive iværksat de nødvendige lokale tiltag, herunder i form af brug af mundbind, hjemmearbejde, nedlukning af samfundsaktiviteter og lignende.

  • Natklubber og diskoteker skal holde lukket til og med den 31. oktober. 

  • Den tilladte åbningstid for restauranter, barer, værtshuse og cafeer i Danmark udvides fra midnat til klokken 2, forudsat at man ikke lukker nye gæster ind efter klokken 23.

  • Forsamlingsforbuddet på 100 personer forlænges til og med den 31. oktober,
    men partierne vil i slutningen af september vurdere, om det kan lempes tidligere.

  • Forsamlingsforbuddet på 500 personer forlænges til og med den 31. oktober.

  • Udendørs begravelser og bisættelser omfattes af et forsamlingsforbud på 200
    personer.

  • Lokaler, der anvendes som spillesteder med stående publikum, skal fortsat holde lukket.

  • Erhvervsministeren og kulturministeren vil se på, om der kan ske yderligere genåbning af spillesteder, idræt, kulturarrangementer, konference- og messecentre og lignende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

  • Partierne bag aftalen vil forbedre støtten til virksomheder, som er særligt hårdt ramt af fortsat nedlukning og/eller restriktioner. Det skal der forhandles særskilt om.
  • Regeringen vil se på mulighederne for at dele rejsevejledningerne op i regioner, så man ikke nødvendigvis har samme rejsevejledning for eksempelvis alle dele af Spanien.

  • Kravet til udenlandske turister om, at de skal have bestilt mindst seks overnatninger i Danmark for at komme hertil, bliver droppet.

 

Læs også

Politisk ordfører for Venstre, Sophie Løhde:

Retspolitisk ordfører for Radikale, Kristian Hegaard:

Formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund:

Direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen:

Administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00