Bedre information til praktikkonsulenterne

PRAKTIK: Bedre information skal være med til at komme diskrimination omkring praktikpladser til livs, mener Institut for Menneskerettigheder.
Eleverne skal gøres opmærksomme på deres klagemuligheder, hvis de føler sig diskrimineret i forhold til praktikpladser, mener Institut for Menneskerettigheder.
Eleverne skal gøres opmærksomme på deres klagemuligheder, hvis de føler sig diskrimineret i forhold til praktikpladser, mener Institut for Menneskerettigheder.Foto: colourbox.com
Anders Agner Pedersen

Det er vigtigt, at erhvervsskolernes elever - og andre - kender deres klagemuligheder, hvis de har grund til at tro, at de er blevet fravalgt på grund af deres etniske oprindelse.

Line Vikkelsø Slot
Forsker, Institut for Menneskerettigheder
I 2008 offentliggjorde Rockwool Fondens Forskningsenhed en undersøgelse, som Line Vikkelsø Slot fra Institut for Menneskerettigheder havde foretaget. Undersøgelsen dokumenterer, at 80 procent af de adspurgte praktikkonsulenter i større eller mindre omfang oplever, at virksomheder lægger vægt på etnicitet, når det kommer til fordelingen af praktikpladser. Og det skal der gøres noget ved, mener Line Vikkelsø Slot. På den baggrund anbefaler Institut for Menneskerettigheder følgende:

Første anbefaling går ud på at informere praktikkonsulenterne om, at de handler lovstridigt, hvis de efterkommer krav fra virksomhederne i forhold til praktikanternes etnicitet. For det kan der være flere af dem, der ikke er klar over, vurderer Line Vikkelsø Slot.

"Sagen er, at det ikke kun er arbejdsgivere, der handler lov­stridigt, hvis de i en ansættelsessituation fravælger praktikanter (eller andre) på grund af race eller etnisk oprindelse. Erhvervsskolernes praktikkonsulenter, Arbejdsformidlingens jobformidlingskonsulenter og andre 'bindeled' mellem arbejdstager og arbejdsgiver overtræder også lovens forbud, hvis de efter­kommer krav om forskelsbehandling fra arbejdsgiverside - uanset at de ikke selv støtter denne praksis, eller fx ønsker at skåne eleven for en dårlig oplevelse," siger Line Vikkelsø Slot til Altinget.dk.

"Ud fra undersøgelsen kan vi ikke sige noget om, hvorvidt praktikkonsulenterne er vidende om, at de handler lovstridigt, hvis de efterkommer krav fra arbejdsgiverside i relation til praktikanternes etnicitet. Men det er almindeligt, at lovgivningen ikke kendes i alle detaljer af dem, der forvalter den, og hvis det også her er tilfældet, er det jo vigtigt at fortælle dem det. Eleverne har jo krav på at få en saglig behandling med kvalifikationer som omdrejningspunkt - ikke etnicitet," uddyber Line Vikkelsø Slot.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00