Borgerlig opbakning til regeringsindgreb

INDGREB: Regeringen har flertal for sit lovindgreb i lærerkonflikten, da både Venstre og Konservative bakker op om forslaget. Dansk Folkeparti vil efter alt at dømme stemme ja, mens Liberal Alliance kun vil stemme ja, hvis regeringen dropper den lange skoledag.
Foto: Steen Evald
Per Bang Thomsen
Der er bred borgerlig opbakning til regeringens indgreb i lærerkonflikten. Det står klart, efter både Venstre og Konservative har meldt ud, at de vil stemme for regeringens lovforslag.

"Vi synes, forslaget ser ganske fornuftigt ud. Vi får skabt nogle arbejdstidsregler, som kan sammenlignes med de regler, andre offentligt ansatte har, og derudover får lederne nu ledelsesretten," siger Karen Ellemann, folkeskoleordfører for Venstre.

Tidligere på dagen kritiserede Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, ellers regeringen for "i uhørt grad" at tilgodese kommunernes ønsker. Det kan Karen Ellemann dog ikke se.

"Regeringen fastholder eksempelvis årsnormen, der kommer varslingsregler, og derudover kommer der en kompensation til lærerne. Det er fornuftige elementer," siger hun.

Dansk Folkeparti vil stille ændringsforlag
Konservatives formand Lars Barfoed bakker også op om forslaget.

Vi synes, forslaget ser ganske fornuftigt ud. Vi får skabt nogle arbejdstidsregler, som kan sammenlignes med de regler, andre offentligt ansatte har, og derudover får lederne nu ledelsesretten.

Karen Ellemann (V)
Folkeskoleordfører

"Umiddelbart ser det fornuftigt ud, og jeg forventer bestemt, at De Konservative vil støtte det. Det er vigtigt, at vi nu får et indgreb, for der bliver ingen forhandlingsløsning, og jeg er sikker på, at børnene gerne vil i skole igen, og at familierne gerne vil vende tilbage til en normal hverdag," siger Lars Barfoed.

Hos Dansk Folkeparti er man dog mindre begejstret for regeringens lovforslag. Uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen siger, at partiet "med stor sandsynlighed" vil stemme ja til forslaget. 

"Men det er ikke blevet så balanceret, som vi havde håbet på, og derfor vil vi stille nogle ændringsforslag," siger Alex Ahrendtsen, som dog ikke vil nærmere ind på, hvilke ændringer han ser for sig.

LA: Drop heldagsskolen og vi stemmer ja
Liberal Alliance, der som det eneste borgerlige parti ikke er en del af folkeskoleforligskredsen, er mindre begejstret for regeringens indgreb.

Partiformand Anders Samuelsen siger, at partiet kun vil stemme ja til forslaget, hvis regeringen dropper den tvungne heldagsskole.

"Vi er principielt imod et indgreb. Hvis vi skal lægge stemmer til, forlanger vi, at regeringen dropper deres tåbelige idé om tvungen heldagsskole. Vi vil under ingen omstændigheder være med til at finde de penge, som regeringen vil ødelægge folkeskolen med. Derfor stemmer vi nej til regeringens indgreb i folkeskolekonflikten, medmindre regeringen kommer på bedre tanker og dropper den tvungne heldagsskole," udtaler Anders Samuelsen i en pressemeddelelse. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Lars Barfoed

Formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00