Borgerlige vil løsne friskolernes tøjler

LOV: Står det til de borgerlige, skal de frie skoler have lov til at oprette afdelinger, som ligger langt væk fra hovedbygningerne. Regeringen stemmer nej til forslaget, men R vil gerne tage diskussionen.
Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Tvind-sagen har haft et fast greb om de frie skoler i mange år. Måske også et unødigt fast greb, og derfor er det tid til at kigge på lovgivningen.

Anni Matthiesen (V)
Medlem af børne- og undervisningsudvalget
De frie grundskoler, de private gymnasieskoler og de frie kostskoler skal have lov til at oprette særlige afdelinger eller filialer, som ligger mere end 15 minutters gågang væk fra deres hovedbygninger.

Det mener en samlet borgerlig opposition, som har fremsat et beslutningsslag om at løsne for båndene til de frie grundskoler.

Som loven er i dag, skal friskolernes bygninger nemlig ligge tæt på hinanden. Det blev besluttet i kølvandet på Tvind-skandalen, hvor man fra politisk side var nervøs for, at enkelte organisationer igen kunne gå hen og blive store koncerner med afdelinger i hele landet - men fortsat havde fælles drift og økonomi.

Ved at kræve, at bygningerne skulle ligge i gåafstand fra hinanden, kunne man sikre sig, at institutionerne forblev uafhængige og fortsat havde egen økonomi.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00