Borgmestre gør status halvvejs gennem frihedsforsøg: ”Ret det til. Og kør det igennem”

Efter halvandet års forsøg med de såkaldte velfærdsaftaler for skole-, ældre- og børneområdet er effekterne så småt begyndt at materialisere sig. Mens regeringen overvejer udbredelse, fortæller borgmestre om succeser, men ikke nødvendigvis store forandringer.

Holbæk og seks andre kommuner har deltaget i statsminister Mette Frederiksens (S) "lidt vilde idé" om velfærdsaftaler. Næste uge kommer Vive med en midtvejsevaluering.<br>
Holbæk og seks andre kommuner har deltaget i statsminister Mette Frederiksens (S) "lidt vilde idé" om velfærdsaftaler. Næste uge kommer Vive med en midtvejsevaluering.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kortere skoledage, nye fag på skemaet, slut med sprogtest af alle børn og mere målrettet tilsyn på plejehjemmene.

Det er nogle af de konkrete forandringer af velfærden, som skolebørn i Holbæk, børnehavebørn i Rebild og ældre i Langeland Kommune er kommet til at opleve, efter statsminister Mette Frederiksen (S) ved åbningen af Folketinget i oktober 2020 kom med, det hun kaldte en ”lidt vild idé”.

Syv kommuner skulle gives ”fuldstændig frihed” på enten skole-, dagtilbuds- eller ældreområdet i en prøveperiode på tre år.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00