Brian Mikkelsen: “Hovedoverskriften for strategien er, at det ikke må ske igen”

INTERVIEW: Der er ikke råd til flere Uber-fejltagelser, hvis Danmark skal erobre den digitale økonomi. Det forklarer erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) oven på præsentationen af regeringens strategi for digital vækst.

Foto: Henning Bagger/Scanpix Denmark
Klaus Ulrik Mortensen

Alle de 38 initiativer, som vi i dag har præsenteret, vil have haft stor effekt i Danmark om fem år.

Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister
Fakta
Ny strategi for Danmarks digitale vækst er baseret på blandt andet anbefalinger fra regeringens Digitale Vækstpanel, der blev afleveret i maj 2017. Desuden indgår elementer fra arbejdet i regeringens disruptionråd.

Regeringen følger med strategien op på den politiske aftale om erhvervs- og iværksætterinitiativer fra efteråret 2017.

Der afsættes i alt en milliard kroner til initiativerne frem mod 2025. Den afsatte pulje er “fødselshjælp”, og der vil således også være privat medfinansiering til flere af initiativerne.


Regeringen vil løbende følge, om initiativerne gennemføres og virker efter hensigten. Der vil årligt blive afholdt et digitalt topmøde, hvor erhvervsliv, organisationer og andre inddrages, og den digitale udvikling sættes på agendaen.

Kilde: Strategi for Danmarks digitale vækst

Tirsdag præsenterede regeringen sin nye strategi for digital vækst.

Og i en tid, hvor den eneste konstant i dansk politik synes at være, at resolut udflytning af arbejdspladser til provinsen er en god ide, forekom det at være et begavet træk at placere pressemødet i Herning midt på den jyske hede.

Godt nok var det Aarhus Universitet, som lagde lokaler til. Men det ændrer ikke ved det faktum, at det var en regering i øjenhøjde med borgerne, som ville lægge sine digitale tanker frem.

Dokumentation

Her er seks eksempler på teknologier og nye forretningsmodeller, som udfordrer den eksisterende regulering:

Deleøkonomi: Væksten i deleøkonomi, hvor flere privatpersoner og virksomheden deler, lejer og køber tjenesteydelser med og af hinanden via digitale deleøkonomiske platforme, skaber usikkerhed om, hvilke regler der skal følges. Det stiller et øget krav til at skabe klarhed om reglerne, hvis deleøkonomien skal kunne vokse yderligere.

Internet of Things: Øget udbredelse af Internet of Things stiller krav om en tidsvarende digital infrastruktur og regulering af dataejerskab.

Cloud computing: Øget cloud computing giver virksomhederne adgang til billig lagring og computerkraft, men stiller blandt andet krav til håndtering af it-sikkerhed, digital infrastruktur og adgang til at dele data frit på tværs af landegrænser.

Autonome skibe: Udviklingen af teknologier til autonome skibe går meget hurtigt, og udfordrer dele af den maritime regulering, fordi den som udgangspunkt bygger på, at skibe er bemandede. Samtidig skaber teknologien behov for, at blandt andet it-sikkerhed og den digitale infrastruktur er på plads.

Øget indsamling og brug af data: Øget indsamling og brug af data ændrer konkurrencen på flere markeder og stiller krav til eftersyn af konkurrenceregler.

Crowdfunding: Nye finansieringsformer som crowdfunding øger små og mellemstore virksomheders adgang til kapital, men uensartet regulering på tværs af landegrænser hæmmer udviklingen af et marked for de nye finansieringsformer.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00