Om  
Katrine Dirckinck-Holmfeld
Kirsten Langkilde

Buste-sag: fhv. institutleder for Kunstakademiet er tiltalt for groft hærværk

Katrine Dirckinck-Holmfeld er tiltalt for groft hærværk, og Akademiraadet ønsker skader på kong Frederik V-busten erstattet.

En buste af Frederik V blev i november 2020 smidt i havnen. På billedet er den hejst op, efter en dykkerbjergede busten. Skaderne på busten&nbsp;beløber sig til&nbsp;44.350 kroner.<br><br>
En buste af Frederik V blev i november 2020 smidt i havnen. På billedet er den hejst op, efter en dykkerbjergede busten. Skaderne på busten beløber sig til 44.350 kroner.

Foto: Phillip Davali/Ritzau Scanpix
Max Læbo Wulff

Katrine Dirckinck-Holmfeld, der er tidligere institutleder og underviser på Kunstakademiet, er blevet tiltalt for groft hærværk.

Det viser en aktindsigt i et anklageskrift, som Berlingske har modtaget.

6. november 2020 kom det frem, at en udgave af Jaques Francois Joseph Salys buste af kong Frederik V var blevet fjernet fra Kunstakademiets festsal på Charlottenborg. Ingen vidste, hvor busten befandt sig. Gruppen Anonyme Billedkunstnere offentliggjorde samme dag en video, hvor busten blev smidt i Københavns Havn.

Ifølge gruppen skulle handlingen ”italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inde og uden for Kunstakademiet”.

Akademirådet og den tidligere kulturminister Joy Mogensen (S) tog afstand fra handlingen. Katrine Dirckinck-Holmfeld stod 13. november frem og erklærede, at hun stod bag tyveriet, og at hun smed busten i havnen, fordi hun ønskede at indlede en diskussion om Danmarks kolonifortid, hvilket fik Kunstakademiet til at fyre den tidligere institutleder.

Sagen fik også den daværende rektor for Kunstakademiet, Kirsten Langkilde, til at træde af efter drøftelser med Kulturministeriet.

I november 2020 blev busten bjærget af en dykker, og det konstateredes, at der var sket uoprettelig skade af busten.

Af anklageskriften, som Berlingske er i besiddelse af, fremgår det, at skaden på busten løber op i et beløb på 44.350 kroner, og at Akademiraadet ønsker beløbet erstattet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Katrine Dirckinck-Holmfeld

fhv. institutleder for Kunstakademiet

Kirsten Langkilde

Professor, fhv. rektor, Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler
Kgl. Danske Kunstakademi, skulptur, installation (1986)

0:000:00