Debat

Cepos: Snak om sparebudgetter er rent spin

DEBAT: Det er rent spin og dommedagsretorik, når kommuner og Socialdemokratiet taler om budgetter med besparelser på den lokale velfærd. Virkeligheden er, at der kommer flere penge, skriver Henrik Christoffersen fra Cepos.

Foto: Cepos
Kim Rosenkilde

Jeg er redaktør for Altinget: kommunal og har tidligere skrevet om såvel fødevarepolitik, transportpolitik og retspolitik. Jeg kom til Altinget i 2013 fra Avisen Kommunen. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk universitet (2009) og læste inden da en bachelor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Christoffersen
Forskningschef ved Cepos

Altinget bragte fredag i sidste uge en historie om, at seks ud af ti kommuner i det kommende år har valgt at foretage budgetnedskæringer på det, man kan kalde kernevelfærd, for eksempel børnehaver, folkeskoler og ældrepleje.

Det var resultatet af en rundspørge, og det havde – også ifølge Altinget – vakt røre og bekymring på Christiansborg.

Sagen er rent spin fra kommunernes side, og det udnyttes straks af Socialdemokratiet, repræsenteret ved kommunalordfører Magnus Heunicke, der kalder det ”en ekstremt alvorlig situation”.

Det gør det ikke bedre, at Socialdemokratiet straks ser en chance for at piske stemningen op med en dommedagsretorik.

Henrik Christoffersen
Forskningschef ved Cepos

Økonomiaftale med velfærdsløft
Men lad mig minde om, at så sent som i juni i år indgik Kommunernes Landsforening (KL), der har en socialdemokratisk formand (Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard), på alle kommuners vegne en aftale med regeringen om vilkårene for kommunernes økonomi i 2019.

Heri konkluderede parterne, at på baggrund af de fastlagte vilkår, så – og jeg citerer: ”er regeringen og KL enige om, at aftalen indebærer et løft, som sikrer gode muligheder for, at kommunerne i 2019 kan udvikle den kommunale service til gavn for borgerne.”

KL’s formand mente endda også - her i Altinget - at forhandlingerne især var faldet ud til kommunernes fordel.

Nu i forbindelse med budgetvedtagelsen skal kommunalpolitikerne så stå til ansvar over for deres egne borgere, idet de jo samtidig konkurrerer om at ville ønske flest mulige udgifter i kommunen.

Drop dommedagssnakken
Det holder åbenbart hårdt.

Når kommunalpolitikerne sidder i behørig afstand fra borgerne, kan de godt indse, at de får rigelig plads til serviceløft, men den politiske konkurrence hindrer dem bagefter i at stå ved den indsigt og forsvare deres prioriteringer og dispositioner.

Det gør det ikke bedre, at Socialdemokratiet straks ser en chance for at piske stemningen op med en dommedagsretorik.

Socialdemokratiet har ligesom resten af partierne i Folketinget accepteret den budgetaftale, der blev forhandlet på plads af KL, og som socialdemokraten Jacob Bundsgaard ifølge medierne tilbage i juni både glædede sig over og var tilfreds med. Men nu er der jo snart folketingsvalg.

Det er ikke kønt at se på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Christoffersen

Fhv. forskningschef, Cepos
cand.polit.

0:000:00