Danmark tæt på Europaskole

EU: Hvis alt falder på plads, så kan København få en Europaskole allerede fra august 2013. Politikerne vil snart modtage et konkret oplæg, og på Christiansborg er der bred opbakning til en dansk Europaskole.
Morten Øyen

Jeg er meget positiv. Det er en god idé med en Europaskole, og det støtter regeringen. Derfor håber vi også snart at modtage et oplæg fra Københavns Kommune, så vi kan gå videre i processen.

Troels Lund Poulsen (V)
Undervisningsminister
Fakta
Europaskolerne, er et skolesystem med det formål at sikre skolegangen og især modersmålsundervisningen for EU-ansattes børn. Det er dog ikke et krav, at man er EU-ansat. Den første Europaskole blev grundlagt i Luxembourg 1953, og der er i dag 14 Europaskoler placeret i byer med større EU-institutioner. Skolerne er opdelt i sektioner efter EU-sprogene og omfatter en toårig børnehaveklasse, en femårig grundskole og en syvårig overbygning. Uddannelsen er kendt for at være stærk boglig og fører direkte frem til Den Europæiske Studentereksamen, der anerkendes i alle EU-lande på linje med en national studentereksamen.

Kilde: Den Store Danske
En række EU-lande har oprettet særlige skoler til børn og unge af blandt andet ansatte i EU og de faste repræsentationer. I Danmark står vi dog stadig uden sådanne skoler. Men det forsøger Københavns Kommune at lave om på. Her har man gennem de seneste år arbejdet på at skabe et oplæg til en Europaskole, som skal drives af Sankt Annæ Gymnasium og ligge i Valby på Carlsbergs gamle grund.

"København vokser med 1.000 borgere om måneden. Mange af dem flytter hertil fra udlandet som specialister til vores virksomheder og universiteter. For at fastholde denne arbejdskraft - som vi er helt afhængige af for at kunne skabe vækst i vores virksomheder - er det afgørende, at vi kan levere et internationalt skoletilbud til deres børn. Og det kan vi desværre ikke i øjeblikket," siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

Ønske om 2013
Han håber derfor, at politikerne på Christiansborg vil tage godt imod det oplæg, som Københavns Kommune vil præsentere, så en Europaskole vil kunne åbne i sommeren 2013 eller 2014.

"Hvis alt klapper, så vil vi kunne starte i august 2013. Men så skal alt lykkedes hele vejen igennem. Vi kan endnu ikke give nogen garantier, men vi er meget langt," siger rektor ved Sankt Annæ Gymnasium, Povl Markussen.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00