Debat

Dansk Folkeparti: Vi skal tilbage til 13-skalaen

DEBAT: Med 7-trinsskalaen kan man ikke belønne den ekstraordinære præsentation – og her er 12+ ikke nok. 13-skalaen skal indføres på ny, skriver Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti.

Alex Ahrendtsen har siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2011.
Alex Ahrendtsen har siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti siden 2011.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alex Ahrendtsen (DF)
MF og kultur- og skoleordfører

Der er en lang række uhensigtsmæssigheder forbundet med 7-trinsskalaen.

Derfor anbefaler vi i Dansk Folkeparti, at vi går tilbage til den velfungerende 13-skala.

Indførelsen af den nuværende 7-trinskarakterskala i sidste halvdel af 00’erne har vist, at der er en lang række problemer med skalaen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Danmark ene om ny skala
Da skalaen blev indført i Danmark, var det hensigten, at 7-trinsskalaen skulle være sammenlignelig med ECTS-skalaen, European Credit Transfer System.

I Europa-Kommissionens ”ECTS Users’ Guide 2015” fremgår det, at Kommissionen ikke har fundet ECTS-skalaen aktuel siden 2009, hvor det blev anbefalet, at EU-landene lavede deres egne nationale skalaer.

Hvorfor skal der ikke være mulighed for at belønne den exceptionelle præstation og honorere denne med en karakter, der netop har konkret betydning på gennemsnittet?

Alex Ahrendtsen (DF)
MF og kultur- og skoleordfører

Virkeligheden er imidlertid denne, at Danmark er det eneste land, som har indført en karakterskala baseret på ECTS.

Det er simpelthen besynderligt, at vi som det eneste land har gjort dette og dermed suspenderet den udmærkede og velfungerende 13-skala.

Det burde være muligt at konvertere og oversætte karaktererne fra 13-skalaen, så den netop kunne understøtte international anvendelighed.

For brede karakterer
Mange oplever, at karaktererne midt på 7-trinsskalaen er meget ”brede”, hvilket en evaluering fra Uddannelses- og Forskningsministeriet netop bekræfter.

Eksempelvis udgør det nuværende 7-tal en karakter, der rummer flere forskellige niveauer.

Hvis læreren eller censor er i tvivl, så er der en tendens til, at de vælger den høje af to karakterer for ikke at "straffe" elever eller studerende.

Samtidig er der store spring mellem de forskellige karakterer i midten 4, 7 og 10.

Karaktererne er så brede, at de skal rumme forskellige niveauer i præstationerne.

Også eleverne er utilfredse med 7-trinsskalaen, hvilket senest kom til udtryk ved et vælgerarrangement på Sorø Akademi onsdag 8. maj, hvor netop eleverne påpegede, at skalaen var uretfærdig.

Flere af de fremmødte politikere i panelet bakkede eleverne op i deres kritik.

12-tal i inflation
Undervisere har længe savnet muligheden for at belønne den sublime indsats og dermed give en særlig topkarakter til dem, som har fortjent det.

I dag får elever og studerende blot et 12-tal. Der er gået inflation i denne karakter.

Desuden er der opstået en kultur, hvor de studerende ”jagter” 12-tallet med en ”nulfejlskultur”, hvor deres præstationer ikke indeholder nogen fejl, men ikke i sig selv er ekstraordinære og exceptionelle.

Det går ud over de elever, som netop udviser en fremragende og ekstraordinær præstation, som fortjener mere end et 12-tal. 7-trinsskalaen med det mindre uopnåelige 12-tal skaber et større pres hos elever og studerende.

Jeg mener ikke, at karakteren 12+ kan kompensere for denne mangel.

Særligt når 12+ ikke har nogen reel betydning og ikke indgår i beregningen af karaktergennemsnittet.

Hvorfor skal der ikke være mulighed for at belønne den exceptionelle præstation og honorere denne med en karakter, der netop har konkret betydning på gennemsnittet?

Læs også

Dannelsestanke bag 13-skalaen
Vi skal netop honorere den sublime præstation. Det gamle 13-tal ville kunne sikre dette.

Med 13-skalaen havde underviser/censor ti karakterer at anvende, hvor 7-skalaen er mere begrænset.

På den måde havde man med den gamle skala nogle vigtige nuancer, som gav nogle bedre muligheder for at bedømme en præstation.

Det var således muligt at give en mere retvisende, retfærdig og præcis karakter for den enkelte præstation. Samtidig lå der bag den gamle 13-skala en særlig dannelsestanke.

Med indførelsen af 7-trinsskalaen kunne man let få den bagtanke, at den blev indført som et opgør med dannelsen. Måske for at tække erhvervslivet og dets internationale interesser?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00