Debat

Danske Erhvervsskoler: Erhvervsuddannelse er ikke en blindgyde for unges karriere

DEBAT: De unges uddannelsesvalg skal have vores fulde opmærksomhed i jagten på flere faglærte. Lad os fortælle de unge, at valg af ungdomsuddannelse er starten på en karriere med mange muligheder, opfordrer Lars Kunov fra Danske Erhvervsskoler.

Erhvervsuddannelser rummer oversete muligheder for videreuddannelse, skriver Lars Kunov, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.<br>
Erhvervsuddannelser rummer oversete muligheder for videreuddannelse, skriver Lars Kunov, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.
Foto: Danske Erhvervsskoler
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Kunov
Direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

Det har været interessant at følge de mange indlæg i Altingets debat om arbejdet på at få flere faglærte de kommende år.

Særlig positivt har det været, at interessenterne omkring erhvervsuddannelserne er enige om en konstruktiv tilgang.

Vi vil alle gerne finde løsninger på samfundets udfordring.

Vi skal arbejde på at fortælle de unge, at EUD, ligesom de gymnasiale uddannelser, giver gode muligheder for videreuddannelse.

Lars Kunov, direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier

De kommende elever og deres forældre er naturligvis omdrejningspunktet for at opfylde behovet for at få flere faglærte på det danske arbejdsmarked.

Vi skal blive klogere på, hvad der appellerer, interesserer og har betydning for de unges valg af ungdomsuddannelse.

Som Helene Glundholt fra EEO skriver, er det afgørende, at både hjerte, hænder og hoved er med, når de unge skal vælge. Ligesom lysten og motivationen efterfølgende skal få dem til at holde fast.

Uddannelse med muligheder
På erhvervsskolerne er vi i fuld gang med at finde frem til, hvordan vi formulerer og fortæller historien om erhvervsuddannelserne, så hjerte, hænder og hoved er med, og de unge ser dem som noget med attraktive fremtidsmuligheder i.

Her skal vi løfte blikket fra den konkrete information om de 105 erhvervsuddannelser til, at det skal handle om valg af ungdomsuddannelse med et fagligt og socialt inspirerende ungdomsmiljø. Og at uanset hvilken man vælger, har man rigtig mange muligheder bagefter.

Som Camilla Hutters fra EVA er inde på, skal vi afdramatisere valget af erhvervsuddannelserne.

En stor del af de unge fravælger dem i dag, fordi de er bekymrede for videreuddannelsesmulighederne. Derfor skal vi arbejde på at fortælle dem, at EUD, ligesom de gymnasiale uddannelser, giver gode muligheder for videreuddannelse.

Det er bedst, hvis man vælger en erhvervsuddannelse med EUX, men en almindelig erhvervsuddannelse er heller ikke en blindgyde i forhold til videreuddannelse.

Oveni kommer så, at man i begge tilfælde får mulighed for at tjene penge straks efter sin ungdomsuddannelse.

Forældre og unge i fokus
Vi skal fokusere på, at uanset hvilken ungdomsuddannelse, man vælger, er det i alle tilfælde starten på en livslang karriere, der kan give et spændende job og gode muligheder for at forsørge sig selv og sin familie.

Det sidste er nok ikke det, de unge lægger mest vægt på, men det kan have betydning for deres forældre.

På erhvervsskolerne skal vi i høj grad drive den udvikling, der skal skabe en øget opmærksomhed omkring erhvervsuddannelserne i de unges og deres forældres bevidsthed.

Men vi er jo helt afhængige af, at det sker i et tæt samarbejde og partnerskab med arbejdsmarkedets parter, regioner, kommuner og folkeskoler. Derfor bakker jeg ligesom flere andre aktører op om en fælles indsats.

Erhvervsskolerne tager gerne initiativet til en invitation til nye og konstruktive partnerskaber omkring udfordringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Kunov

Rådgiver, KunovConsult, fhv. direktør, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
major (1997), cand.jur. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00